Τα αρχιτεκτονικά θαύματα της αρχαίας Ρώμης θα αναβιώσουν ως γιγαντιαίο θεματικό πάρκο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα αυθεντικά μνημεία, εάν «περάσει» η πρόταση του δημάρχου Gianni Alemanno.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο έχει ήδη αποκτήσει το παρωνύμιο «Ντίζνεϊλαντ της Αρχαίας Ρώμης» ή Romaland.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου οραματίζονται εκατομμύρια τουρίστες να περιδιαβαίνουν την αρχαία Αγορά, να κάνουν αρματοδρομίες στο Circus Maximus, να κατεβαίνουν στις κατακόμβες ή να ρεμβάζουν στα Λουτρά του Καρακάλλα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν μονομάχους να αναμετρώνται στο Κολοσσαίο, παρότι οι σχεδιαστές λένε ότι είναι απίθανο να ανεγερθεί αντίγραφο του κτιρίου στο ίδιο μέγεθος με το αυθεντικό.

«Το σκεπτικό είναι να δοθεί στον επισκέπτη μια ιδέα της ζωής στην αρχαία Ρώμη. Αυτός είναι ο στόχος», όπως δήλωσε ο Antonio Gazzellone, άνθρωπος-κλειδί για τον τουρισμό της πόλης.

Σύμφωνα με τα σχέδια, το πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση 2.400 στρεμμάτων στα περίχωρα της Ρώμης. Θα περιλαμβάνει πέντε ξενοδοχεία που θα δημιουργήσουν 9.000 θέσεις εργασίας. Οι σχεδιαστές λένε ότι υπολογίζουν πως πέντε εκατομμύρια τουρίστες και τρία εκατομμύρια Ιταλοί θα επισκέπτονται το πάρκο κάθε χρόνο.

Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα σε δείγμα 1.300 επισκεπτών της Ρώμης έδειξε ότι το 36% θα έρχονταν ξανά για να δουν ένα θεματικό πάρκο της πόλης.

Ένας από τους «αρχιτέκτονες» του σχεδίου δήλωσε ότι το θεματικό πάρκο θα παρατείνει το μέσο όρο διαμονής των τουριστών στη Ρώμη από 2,4 ημέρες σε τρεις.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί ο χώρος και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για το σχεδιασμό του πάρκου.

Ο Gazzellone είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο ποσοστό η ζωή της αρχαίας Ρώμης θα αναβιώσει σε πραγματικά κτίρια και σε ποιο σε εικονική πραγματικότητα.

Πάντως, όταν το σχέδιο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008, δέχθηκε μάλλον ειρωνικά σχόλια. Ο υπεύθυνος για τον τουρισμό της ιταλικής υπαίθρου το χαρακτήρισε «άχρηστη, κακόγουστη ιδέα». Άλλοι αστειεύθηκαν λέγοντας πως θα ήταν «σαν να χτίζεις έναν ζωολογικό κήπο μέσα στη ζούγκλα». Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο που έχει προϋπολογισμό 800 εκατ. δολάρια προσέλκυσε το ενδιαφέρον του εμίρη του Κατάρ,  Hamad Bin Khalifa al-Thani. Ο Alemanno, ο κεντροδεξιός δήμαρχος της Ρώμης, παρουσίασε αυτή την εβδομάδα το σχέδιο στον εμίρη ανάμεσα σε άλλες προτάσεις.

«Δείξαμε διάφορα σχέδια στον εμίρη. Εκείνο για το οποίο έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είπε ότι θέλει το λαό του να δουλέψει σε αυτό είναι η ιδέα ενός θεματικού πάρκου για την αρχαία Ρώμη» είπε ο Alemanno. «Δήλωσε μάλιστα πρόθυμος να συμμετάσχει στην επένδυση αυτή».

Ακτιβιστές περιβαλλοντικών οργανώσεων, ωστόσο, αντέδρασαν. Ο Lorenzo Parlati, επικεφαλής της Legambiente, είπε ότι ο δήμαρχος καλά θα έκανε να αφιερώσει χρόνο στην προστασία των πραγματικών αρχαιολογικών θησαυρών της Ρώμης.

Ο Gazzellone προέβλεψε ότι το θεματικό πάρκο μπορεί να κτιστεί μέσα σε πέντε χρόνια. Η Ρώμη, βέβαια, δεν χτίστηκε μέσα σε μια μέρα – και ούτε και το θεματικό πάρκο θα είναι έτοιμο τόσο σύντομα, λένε οι επικριτές του σχεδίου.