Διεθνής Ημέρα Μνημείων η αυριανή και, με την ευκαιρία αυτή, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα θα υποδεχθούν το κοινό τους εντελώς δωρεάν. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αφορά μόνο τα δημόσια μουσεία.

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή Μνημείων από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS). Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.

Η επέτειος αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ’ όλον τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή. Η φετινή ημέρα είναι μάλιστα αφιερωμένη στα 40 χρόνια από την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονομιά ενώ κινείται στη θεματική «Παγκόσμια κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη: Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών».

Και καθώς φέτος η επέτειος τοποθετείται κατά τη διάρκεια σχολικών διακοπών, ευκαιρία είναι, κυρίως για φοιτητές και μαθητές, να επισκεφτούν κοντινά μνημεία. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου…