Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν χτες τα εγκαίνια της πολυαναμενόμενης έκθεσης «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο – οι Θησαυροί – ο Μηχανισμός» στο ΕΑΜ. Κατά την παρουσία του στην εκδήλωση, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος εκφώνησε ομιλία όπου τονίζονται η σημασία της έκθεσης ως σκέψης  – για πρώτη φορά τα αντικείμενα του ναυαγίου, μαζί και ο περίφημος Μηχανισμός εκτίθενται ως σύνολο – αλλά και ως αφορμής να ενθαρρυνθεί η  εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού του χτες αλλά και του σήμερα.

«Σ’ αυτή την πολύ δύσκολη εποχή, είναι κρίσιμο οι πολιτιστικοί φορείς της χώρας να ρίξουν τα τείχη και να αναζητήσουν νέους τρόπους επικοινωνίας πρώτα με εμάς τους Έλληνες που ζούμε δίπλα σε θησαυρούς και μετά με τους ξένους επισκέπτες» καθώς «υπάρχει ανάγκη να αυξήσουν την παρεμβατική τους ικανότητα εντός και εκτός της χώρας», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός, αναφέροντας τρεις λόγους: τη δική μας ανάγκη για έμπνευση από την πολιτιστική κληρονομιά, το γεγονός ότι ο πολιτισμός είναι το πιο ισχυρό όπλο της Ελλάδας στον αγώνα για διεθνή προβολή και τέλος την ανάγκη για επενδύσεις στον πολιτισμό και τον τουρισμό.

«Η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε είναι ένα πολιτιστικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας, που πιστεύω ότι υπηρετεί όλα όσα ανέφερα: εμπνέει, στρέφει τα βλέμματα στην Αθήνα για ένα σπουδαίο λόγο, λειτουργεί ως πόλος έλξης επισκεπτών», ανέφερε επίσης ο κ. Γερουλάνος.