Τους ήχους των μεγαλύτερων και πιο γνωστών σαρκοφάγων ζώων, του λύκου, της ύαινας, του λιονταριού και του μαχαιρόδοντα θα μπορεί να ακούει σε λίγο καιρό ο επισκέπτης της Παλαιοντολογικής Έκθεσης του δήμου Κιλκίς, χάρη σε ένα τραπέζι που δεν μοιάζει με τα άλλα, καθώς διαθέτει κάποιες κατασκευαστικές και τεχνολογικές ιδιαιτερότητες.

Εκτός από την παραγωγή των ήχων, το «διαδραστικό τραπέζι» που σχεδίασε ο Ολλανδός παλαιοντολόγος Ντικ Μoλ, θα φέρει πάνω του τα μπρούντζινα κρανία των εν λόγω ζώων και θα πληροφορεί για τις διαφορές και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους.

Το πιο εντυπωσιακό του όμως στοιχείο θα είναι η αναπαράσταση της στικτής ύαινας του σπηλαίου του Κιλκίς που θα τοποθετηθεί στο κέντρο του και θα μπορεί κανείς να δει από κοντά στις αρχές του ερχόμενου Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της έκθεσης.

Η δημιουργία της έκθεσης στον δεύτερο όροφο του δημοτικού κτιρίου του Λόφου Κιλκίς, λίγα μέτρα μόλις μακριά από το σπήλαιο, έχει σκοπό την ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής, επιστημονικής και τουριστικής αξίας του. Ξεκίνησε δε να δρομολογείται από τη δημοτική αρχή και την επιστημονική ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελίας Τσουκαλά.

Συγκεκριμένα η έκθεση θα φιλοξενήσει απολιθώματα ζώων ηλικίας έως και 15.000 ετών, που έχουν εντοπιστεί στο εσωτερικό του σπηλαίου και μέχρι σήμερα βρίσκονταν στην κατοχή του Πανεπιστημίου. Τα απολιθώματα θα επιστραφούν στον τόπο τους το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να εκτεθούν πια στη νέα και μόνιμη στέγη τους.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές προετοιμασίες, ενώ η Παλαιοντολογική Έκθεση του δήμου Κιλκίς αναμένεται να ενισχύσει τουριστικά το σπήλαιο, που προϊστορικά σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων αποτελούσε το μοναδικό άντρο υαινών στην Ελλάδα.