Διεθνή καμπάνια για την προβολή των ελληνικών αρχαιοτήτων αλλά και του κινδύνου που ελλοχεύει για τη διατήρησή τους λόγω των οικονομικών περικοπών ξεκινά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Με ανακοίνωση στα ελληνικά και τα αγγλικά που παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα του συλλόγου, οι Έλληνες αρχαιολόγοι που αποτελούν προσωπικό του ΥΠΠΟΤ ενημερώνουν για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει και τους επερχόμενους κινδύνους για τις αρχαιότητες λόγω των περικοπών που αφορούν κάθε τμήμα του ελληνικού δημόσιου τομέα. Μιλούν για τις κλοπές σε Εθνική Πινακοθήκη και Ολυμπία, τις εφεδρείες, τις περικοπές της τάξης του 35% στους μισθούς των μόνιμων αρχαιολόγων αλλά και τις αναμενόμενες περικοπές στις θέσεις που αφορούν τον πολιτισμό και που πρόκειται να κυμανθούν γύρω στο 30 με 50%. Μιλούν όμως και για τους 19.000 αρχαιολογικούς χώρους, τα 366 έργα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις εκατοντάδες, επίσης σε εξέλιξη, ανασκαφές και τους μόλις 950 μόνιμους αρχαιολόγους που καλούνται να τα φέρουν εις πέρας.

«Δεν είμαστε υπεράριθμοι, ούτε πληρωθήκαμε ποτέ με μεγάλους μισθούς. Υπηρετούμε τον πολιτισμό και τα μνημεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης με πολλή προσωπική δουλειά και μεράκι, με αφοσίωση στην επιστημονική γνώση και πίστη στον κοινωνικό ρόλο του πολιτισμού. Το επιστημονικό μας έργο είναι γνωστό διεθνώς: ανασκαφές και αναστηλώσεις μνημείων, οργάνωση μουσείων που δε φιλοξενούν κλεμμένες αρχαιότητες αλλά ευρήματα με τεκμηριωμένη προέλευση, εκπαιδευτικά προγράμματα, σύζευξη της αρχαίας τέχνης με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία δε λειτούργησε ποτέ με σπατάλες, πολυτέλειες ή μίζες, που χαρακτηρίζουν το ίδιο πολιτικό σύστημα, που σήμερα υπόσχεται ότι θα «σώσει» τη Χώρα.», δηλώνουν οι αρχαιολόγοι για να καλέσουν στη συνέχεια τους αρχαιολόγους όλου του κόσμου, τους διανοούμενους, τους πολίτες των χωρών της Ευρώπης και όλου του κόσμου «που συμπαραστέκονται στον ελληνικό λαό, να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη».

Με αφορμή τα παραπάνω οι αρχαιολόγοι του ΣΕΑ καλούν όλους να στηρίξουν την έκκληση στην σελίδα τους στο facebook, να αναρτήσουν την αφίσα της καμπάνιας όπου μπορούν, και να στείλουν μηνύματα διαμαρτυρίας στον Υπουργό Πολιτισμού (φαξ: 210 90 98 603).

Καλούν τέλος όσους ενδιαφέρονται να παραστούν στη Συνέντευξη Τύπου για την καμπάνια που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 14/03/2012, ώρα 1.30 μ.μ. στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 136 στο Θησείο.