Σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ώς τη λήξη της βάρδιας, προχωρούν σήμερα οι έκτακτοι αρχαιολόγοι. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στην Αθήνα, στις 11 το πρωί μπροστά από το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στη Θεσσαλονίκη, στο εργοτάξιο του Μετρό Αγίας Σοφίας και Εγνατίας, στις 12 το μεσημέρι.

Οι αρχαιολόγοι αντιδρούν «στην υποβάθμιση του πολιτισμού εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, της υποχρηματοδότησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της περικοπής των προϋπολογισμών των έργων ΕΣΠΑ».

Επίσης, ζητούν την κατάργηση του ΠΔ 164/2004, κάνοντας λόγο για «αντιεργατική ρύθμιση η οποία πρακτικά απαγορεύει την εργασία στους συμβασιούχους που θα συμπληρώσουν 24 μήνες εργασίας σε κάποιον δημόσιο τομέα, υπό μια συγκεκριμένη ειδικότητα».

Καταγγέλλουν, δε, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πως παραβιάζει την εργατική νομοθεσία, «καθυστερώντας την πληρωμή των συνάδελφων που εργάζονται με αυτεπιστασία του ΥΠΠΟΤ σε σωστικές ανασκαφές σε μεγάλα τεχνικά έργα ή ως συμβασιούχοι».