Το 2010 ο Σύλλογος Γονέων του 70ού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, που βρίσκεται δίπλα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και στη σκιά του Ιερού Βράχου, οργάνωσε εργαστήρι ζωγραφικής σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την απουσία ορισμένων γλυπτών του Παρθενώνα από την πατρίδα τους. Η αθωότητα των παιδιών και η σιγουριά με την οποία εξέφρασαν την ανάγκη για επανένωση των γλυπτών έγινε μια μοναδική εμπειρία για όλους. Αποτέλεσμα της εμπειρίας αυτής ήταν μια ανθολογία με δημιουργίες των παιδιών που εκδόθηκε με τον τίτλο «Τα γλυπτά μας έχουν πατρίδα». Η ανθολογία προλογίζεται από μια επιστολή που έγραψαν τα παιδιά απευθυνόμενα προς τον κόσμο, ζητώντας την επανένωση των γλυπτών. Η επιστολή εμφανίζεται σε 27 διαφορετικές γλώσσες, μια διαδικασία που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή πολλών πρεσβειών της Αθήνας. Η δουλειά των παιδιών έχει παρουσιαστεί επίσης σε εκθέσεις, ενώ ο Σύλλογος Γονέων είναι ανοικτός στην ιδέα περισσότερων εκθέσεων στο μέλλον, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αντίγραφα της ανθολογίας διατίθενται έναντι μικρού αντιτίμου από το Σύλλογο Γονέων του 70ού Δημοτικού Σχολείου (διεύθυνση επικοινωνίας: 70oSillogosGoneon@gmail.com)