Πριν από μια περίπου εβδομάδα η Σίουα (Siwa),  η ιστορική όαση όπου ο Μ. Αλέξανδρος έμαθε τη θεϊκή καταγωγή του, στιγματίστηκε από μεγάλη πυρκαγιά που απείλησε τόσο τις φυσικές της ομορφιές όσο και τα μνημεία της.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε περισσότερα από 50 Feddan (αραβική μονάδα μέτρησης, 1 feddan=42 στρέμματα) εκτάσεων κοντά στο χωριό Μαράκι, που βρίσκεται 20 χλμ. από το κέντρο της όασης. Οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση 500 μ. από τον ελληνορωμαϊκό ναό καθώς και από το δωρικού ρυθμού ναϊκό κτίσμα που είχε ανασκάψει η ομάδα της Λ. Σουβαλτζή το 1995. Ο Υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραήμ διαβεβαίωσε ότι οι αρχαιολογικές ζώνες της Σίουα είναι ασφαλείς ενώ και ο Αμπντέλ Χαμίντ Μααρούφ, πρόεδρος του τομέα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων του υπουργείου μίλησε για ένα σχέδιο ασφάλειας των αρχαιολογικών ζωνών σε όλη την επικράτεια.

Όσο για την τουριστική πλευρά, ο πρώην διευθυντής του κέντρου έρευνας της ερήμου Σαμίρ αλ Μούφτι διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τους επισκέπτες της όασης. Κι αυτό γιατί η πυρκαγιά περιορίστηκε στο δυτικό τμήμα της όασης το οποίο είναι σχετικά απομονωμένο και οι τουρίστες δεν το επισκέπτονται.

Πολύ απομονωμένη (900 χλμ. από το Κάιρο), η Σίουα διαθέτει ελάχιστα μέσα για να αντιμετωπίσει μια πυρκαγιά, καθώς ακόμη και τα αρδευτικά της κανάλια δεν διαθέτουν αρκετό νερό για την κατάσβεση. Επίσης, η απομόνωση της όασης έπαιξε ρόλο στη μείωση του τουρισμού της μετά τις ταραχές που ακολούθησαν την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011.