Η ετήσια συνέντευξη Τύπου του Ιδρύματος Πολιτιστικών Αγαθών της Πρωσίας, όπως η προχθεσινή στη Villa van der Heyd, σπανίως αποτελεί είδηση. Εκτός και αν αφήσει κανείς απέξω όλες τις ανιαρές πληροφορίες για τα λογιών λογιών επιτελεία και κρατήσει την ουσία από την απαρίθμηση των διαφόρων επιτυχιών στην οποία επιδίδεται ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Hermann Parzinger.

Η ουσία, λοιπόν, είναι ότι τα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου έκοψαν το 2011 4,6 εκατομμύρια εισιτήρια, με πρώτο σε επισκεψιμότητα το Μουσείο της Περγάμου, το κατώφλι του οποίου διαβήκαν πέρυσι 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες. Το μουσείο πρέπει να ανακαινιστεί άμεσα, όπως και θα γίνει.

Το φθινόπωρο, λοιπόν, η ριζική ανακαίνιση του Μουσείου της Περγάμου θα ξεκινήσει από τη βόρεια πτέρυγα και την Αίθουσα της Ελληνιστικής Αρχιτεκτονικής. Το 2014 θα κλείσει και η αίθουσα με τον Βωμό της Περγάμου. Σύμφωνα με τον Parzinger, «μόνο» για δυο τρία χρόνια. Είναι αδύνατον, για τεχνικούς λόγους, να πραγματοποιηθεί η ανακαίνιση ενώ το Μουσείο θα λειτουργεί κανονικά. Μια σκέψη είναι, ως αποζημίωση των επισκεπτών που δεν θα μπορούν να θαυμάσουν τον Βωμό της Περγάμου, να ανοίξει ξανά το Πανόραμα της Περγάμου.

Μια οφθαλμαπάτη λοιπόν της Περγάμου στη θέση του αυθεντικού; Η εφημερίδα Berliner Zeitung θεωρεί απαράδεκτο να στερηθεί το κοινό ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά που διαθέτουν τα γερμανικά μουσεία στο σύνολό τους. Θα έπρεπε, σύμφωνα με τη εφημερίδα, να υπάρξει τουλάχιστον μια προσωρινή εκθεσιακή αίθουσα για τα ανάγλυφα και τα αρχιτεκτονικά μέλη.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πολιτιστικό αγαθό ήρθε στο φως μεταξύ του 1878 και του 1886 από Γερμανούς αρχαιολόγους, με επικεφαλής τον Carl Wilhelm Humann. Πρόκειται για βωμό αφιερωμένο στον Δία και την Αθηνά, ο οποίος οικοδομήθηκε τον 2ο αι. π.Χ. στην ακρόπολη της Περγάμου, στη Μικρά Ασία. Τα τμήματα του περίφημου κτίσματος μεταφέρθηκαν στο Βερολίνο ύστερα από συμφωνία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις των Οθωμανών και των Γερμανών.

Ο βωμός, φτάνοντας στη νέα του πατρίδα, ανακατασκευάστηκε από Ιταλούς συντηρητές. Οι εργασίες ανακατασκευής του διήρκεσαν μέχρι το 1902. Στο μεταξύ, καθώς έπρεπε να βρεθεί και η κατάλληλη στέγη για το νεοαποκτηθέν πολιτιστικό αγαθό, το 1901 ανεγέρθηκε ένα νέο μουσείο στη Νήσο των Μουσείων. Ήταν το πρώτο Μουσείο της Περγάμου, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο και κατεδαφίστηκε το 1909. Στη θέση του κτίστηκε ένα μεγαλύτερο, το σημερινό Μουσείο της Περγάμου που εγκαινιάστηκε το 1930.