Τον Οκτώβριο ανοίγει τις πύλες της στο κοινό η πρώτη μεγάλη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στην ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό της αρχαίας Περγάμου, με τίτλο «Πέργαμος: το πανόραμα της αρχαίας μητρόπολης», στο Μουσείο Περγάμου του Βερολίνου. Η Πέργαμος, πόλη ισχυρών δυναστειών και εντυπωσιακή μητρόπολη της ελληνιστικής περιόδου, είναι γνωστή κυρίως για τον Μεγάλο Βωμό, στο διάζωμα του οποίου απεικονίζεται η περίφημη μάχη ολύμπιων θεών και Γιγάντων. Όμως, πώς ήταν η ίδια η πόλη, στην οποία δέσποζε κάποτε ο βωμός αυτός; Πώς ζούσαν οι 60.000 κάτοικοι της Περγάμου την περίοδο της ακμής της; Πώς κυλούσε η καθημερινότητα στην πόλη που χάρη στους Ατταλίδες έγινε κέντρο γραμμάτων και τεχνών, προσελκύοντας λόγιους και φιλοσόφους, εξαιτίας της σπουδαίας βιβλιοθήκης της, αλλά και ασθενείς από ολόκληρη τη Μεσόγειο που αναζητούσαν θεραπεία στο περίφημο Ασκληπιείο της;

Σε 2500 τετραγωνικά μέτρα, στη βόρεια πτέρυγα του Μουσείου της Περγάμου, θα εκτεθούν περίπου 400 εκθέματα από τη Συλλογή Κλασικών Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στο κοινό. Η έκθεση θα εμπλουτιστεί με μια σειρά αντικειμένων από άλλες συλλογές, τόσο από τη Γερμανία όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πλήθος γλυπτών, ψηφιδωτών, νομισμάτων, έργων αγγειογραφίας και μεταλλοτεχνίας θα σχηματίσουν μια «ζωντανή» εικόνα του τρόπου ζωής στην αρχαία πόλη.

Τα εκθέματα θα παρουσιάζονται στο αρχικό αρχιτεκτονικό και λειτουργικό-χρηστικό τους πλαίσιο. Έργα ζωγραφικής, ιστορικές φωτογραφίες και γραπτές μαρτυρίες από αρχεία θα δώσουν πτυχές της συναρπαστικής ιστορίας της ανακάλυψης της Περγάμου και των ερευνών που έχουν γίνει γύρω από την αρχαιολογική αυτή θέση.

Την έκθεση διοργανώνει η Συλλογή των Κλασικών Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου, σε συνεργασία με την Asisi Visual Culture. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Περγάμου, θα παρουσιάζεται το νέο μνημειώδες πανόραμα της αρχαίας Περγάμου του Yadegar Asisi.

Το πανόραμα της Περγάμου

Σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Yadegar Asisi, η Συλλογή Κλασικών Αρχαιοτήτων παρουσιάζει ένα νέο πανόραμα 360° στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Περγάμου. Η μνημειώδης πανοραμική περιήγηση της πόλης της Περγάμου θα ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο έτος 120 μ.Χ.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει την πόλη τόσο στο φως της ημέρας όσο και τη νύχτα. Η εικονική περιήγηση θα συνοδεύεται από μουσική υπόκρουση που θα συνδυάζει ήχους της ζωής της αρχαίας πόλης και συνθέσεις του Eric Babak – συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής. Η αναπαράσταση της ίδιας της πόλης έχει βασιστεί στο σύνολο των ερευνών που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής για την Πέργαμο και έχει υλοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τη Συλλογή Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Με διαστάσεις 22 μ. ύψος και 100 μ. μήκος, το πανόραμα θα αναπαριστά τα επιβλητικά κτίρια της ακρόπολης της Περγάμου, όπως και πολλά από τα αγάλματα που παρουσιάζονται στην έκθεση, όλα στο αρχικό τους πλαίσιο. Η περιήγηση θα παρουσιάζει στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή της Περγάμου, τον επαγγελματικό βίο και τη διασκέδαση των κατοίκων της. Έτσι ο επισκέπτης θα μπορεί να παρακολουθήσει μια τελετή προς τιμήν του θεού Διόνυσου, να συνοδεύσει τον αυτοκράτορα Ανδριανό σε μια επίσκεψή του στο χώρο ανέγερσης ενός αρχαίου κτιρίου. Θα έχει την ευκαιρία να δει τη ζωή στα σοκάκια της αρχαίας πόλης, τη θορυβώδη κίνηση της αγοράς, ή τη δουλειά στα εργαστήρια των γλυπτών. Θα μπορεί να ρίξει μια ματιά στον Ναό της Αθηνάς, με την περίφημη βιβλιοθήκη του.