Ένα ακόμη βήμα για τη συντήρηση, την αναστήλωση και την επαναλειτουργία του ιστορικού μνημείου της Λάρισας, του Μπεζεστενίου, που βρίσκεται στον λόφο του Φρουρίου έχει ήδη γίνει, καθώς εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη εφαρμογής και επίκειται η έκδοση της οικοδομικής αδείας και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης από τον ανάδοχο μελετητή.

Σύμφωνα με τη μελέτη προϋπολογισμού 200.741,10 ευρώ προβλέπεται να γίνει συντήρηση, αναστήλωση του μνημείου, εμβαδού 600 τ.μ. και στη συνέχεια η επαναλειτουργία του για εμπορικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα θα αποκατασταθεί η πέτρινη τοιχοποιία σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΠΘ. Η βιοκλιματική μελέτη του κτιρίου περιλαμβάνει την επανακατασκευή των έξι θόλων με ελαφριά διαφανή κατασκευή με ανοίγματα για την κυκλοφορία του αέρα, τη συντήρηση και αναστήλωση των πέτρινων τοίχων, την κατασκευή εσωτερικού φέροντα οργανισμού με μεταλλική κατασκευή και όλων των ημιυπαίθριων εργασιών που απαιτούνται.

Πάνω από την πέτρινη τοιχοποιία θα γίνει προσθήκη μιας ξύλινης κατασκευής καθ’ ύψος σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΑΣ για να κρατηθεί η γεωμετρία και η αναλογία του αρχικού κτιρίου.

Διαμόρφωση των χώρων

Σύμφωνα με τη μελέτη στο ισόγειο θα λειτουργεί χώρος αναψυχής, θα υπάρχει ένα καφέ, αλλά και άλλοι χώροι ήπιας εμπορικής χρήσης. Επίσης θα διαμορφωθεί και ένα πατάρι όπου θα φιλοξενούνται διάφορες περιοδικές εκθέσεις.

Σε μικρή απόσταση από το κτίριο, περίπου 5 μέτρα, θα κατασκευαστεί ένας υπόγειος χώρος που θα περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους για τα καταστήματα αλλά και χώρους υγιεινής.

Η μελέτη για τη συντήρηση και στη συνέχεια για την αναστήλωση του μνημείου χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Θησέας».

Το Μπεζεστένι

Το Μπεζεστένι της Λάρισας είναι η παλιά τουρκική αγορά που κτίστηκε το διάστημα 1484-1506 και λειτούργησε κυρίως ως αγορά υφασμάτων. Το όνομα προέρχεται από την περσική λέξη «bez» που σημαίνει ύφασμα.

Το Μπεζεστένι αποτέλεσε για τρεις περίπου αιώνες, το ζωτικότερο τμήμα της αγοράς — αληθινό κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας και των πολυάριθμών επαγγελματικών συντεχνιών της, καθώς γύρω από αυτό οργανώθηκε το εμπορικό τμήμα της πόλης, με το τσαρσί και το παζάρι.

Σήμερα είναι ένα ορθογώνιο κτίριο διαστάσεων 30X20 μ., κτισμένο στο ψηλότερο σημείο του λόφου, όπου πιθανότατα θα ήταν η βυζαντινή ακρόπολη. Κτίσθηκε με οικοδομικό υλικό παλαιότερων κτιρίων, μεγάλους ορθογώνιους λίθους και τμήματα κιόνων, όπως άλλωστε συνέβη με όλα τα μεγάλα οθωμανικά κτίρια, κυρίως τζαμιά και άλλα ευαγή ιδρύματα.

Όπως συνηθίζεται στην επίσημη αρχιτεκτονική της πρώιμης Τουρκοκρατίας, η τοιχοδομία ακολουθεί το αμελές πλινθοπερίκλειστο σύστημα, δηλαδή περιέχει σε σημαντικό ποσοστό επεξεργασμένους δόμους περιβαλλόμενους από πλίνθους, σε αρκετά κανονικές στρώσεις και αρκετά κεραμοπλαστικά κοσμήματα. Η ίδια τοιχοδομία παρατηρείται και στο μοναδικό σωζόμενο παλιό τζαμί της Λάρισας, το Μπαϊρακλί, στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου, που βρισκόταν στο κέντρο της αγοράς.

Στη στέψη του Μπεζεστενιού διακρίνονται λείψανα οδοντωτής ταινίας, που θα περιέτρεχε κάποτε όλο το οικοδόμημα, κάτω ακριβώς από την ανωδομή. Υπάρχουν τρεις είσοδοι, τοξωτής μορφής, στη νότια, την ανατολική και τη δυτική πλευρά, από τις οποίες οι δύο τελευταίες είναι φραγμένες. Στο κέντρο της βορεινής πλευράς υπάρχει κλειστός ορθογώνιος χώρος, πλάτους 3,55 μ., που δεν επικοινωνεί με το εσωτερικό του κτίσματος, αλλά μόνον εξωτερικά με μικρή χαμηλή πόρτα και θεωρείται ότι χρησίμευε ως θησαυροφυλάκιο. Ο περιβάλλων χώρος του μνημείου βρίσκεται σήμερα σε χαμηλότερο επίπεδο και η επικοινωνία εξασφαλίζεται με μικρή κλίμακα που έχει κτισθεί μπροστά στη νότια είσοδο που βλέπει προς την πόλη.