Το Ίδρυμα Elad ανακοίνωσε την Τρίτη πως δρομολογεί σχέδια για ένα νέο τουριστικό κέντρο στην ανασκαφική θέση που έχει λάβει διαστάσεις πολιτικής διαμάχης, την περίφημη Πόλη του Δαβίδ.

Εκπρόσωπος του Ιδρύματος, που θα χρηματοδοτήσει το έργο, είπε πως το νέο κέντρο επισκεπτών και ο χώρος στάθμευσης θα κτιστούν πάνω από τομέα της ανασκαφής της Πόλης του Δαβίδ, ενώ τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που υπάρχουν στο σημείο θα παραμείνουν προσβάσιμα. Το Ίδρυμα Elad ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί άλλη γη πέρα από τα όρια της τρέχουσας ανασκαφής και πως η ανέγερση του κέντρου, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από διάφορες επιτροπές, δεν θα ξεκινήσει παρά χρόνια αργότερα.

Οι Ισραηλινοί αρχαιολόγοι στην Πόλη του Δαβίδ εξερευνούν το αρχαιότερο τμήμα της Ιερουσαλήμ. Τα ευρήματα της ανασκαφής τους, τα οποία συνδέονται με τη ζωή και τα τελετουργικά στην αρχαία Ιερουσαλήμ κοσμούν τακτικά τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, ενώ η ίδια η ανασκαφή έχει γίνει μία από τις δημοφιλέστερες τουριστικές ατραξιόν της Ιερουσαλήμ.

Η θέση βρίσκεται έξω ακριβώς από την Παλαιά Πόλη, στη συνοικία Σιλουάν του ανατολικού τομέα της Ιερουσαλήμ, το τμήμα δηλαδή της πόλης το οποίο οι παλαιστινιακές αρχές διεκδικούν ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους της Παλαιστίνης.

Η οικοδόμηση από την πλευρά των Ισραηλινών στην ανατολική Ιερουσαλήμ έχει συχνά δεχθεί τα πυρά της διεθνούς κοινής γνώμης. Οι επικριτές της ισχυρίζονται ότι το νέο σχέδιο θα παγιώσει την ισραηλινή κατοχή του Σιλουάν και θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασταθή κατάσταση που κυριαρχεί εκεί, όπου οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι συγκρούονται με τους Ισραηλινούς και τις αστυνομικές δυνάμεις τους.

«Είναι επικίνδυνο [σχέδιο] και η ισραηλινή κυβέρνηση θα όφειλε να το καταλάβει» δήλωσε ο Adnan Husseini, υπεύθυνος αξιωματούχος της Ιερουσαλήμ από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Ο Danny Seidemann, ειδικός επί της ανατολικής Ιερουσαλήμ είπε πως το σχέδιο αυτό θα καταλήξει σε «ένα ψευτο-βιβλικό θεματικό πάρκο που θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στη σύσταση της υπάρχουσας παλαιστινιακής γειτονιάς».

«Το νέο κέντρο θα εξυπηρετεί τουρίστες και επισκέπτες, Εβραίους, Άραβες και όποιον άλλο έρχεται στην Πόλη του Δαβίδ και στο Δυτικό Τείχος» λέει εκπρόσωπος Τύπου του Ιδρύματος Elad.

Το σχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα από αρμόδια επιτροπή και στη συνέχεια θα γίνουν δεκτές οι δημόσιες ενστάσεις, όπως ορίζει η διαδικασία που ακολουθείται στην Ιερουσαλήμ. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από ορισμένους μήνες έως κάποια χρόνια.