Μία μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας βυζαντινή εικόνα του Αγίου Προκοπίου θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά οι επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Η φορητή εικόνα, διαστάσεων 91,5Χ62,5 εκ., είχε κλαπεί από τον ομώνυμο ναό στη Βέροια την περίοδο 1967-1974. Χρονολογείται από τον 14ο αι. και είναι έξοχο δείγμα βορειοελλαδικού εργαστηρίου της εποχής.

Το έργο, το οποίο πρόσφατα επαναπατρίσθηκε από το Λονδίνο, ανήκει στην ιδιωτική συλλογή του Αθανασίου Μαρτίνου, ο οποίος προτίθεται να το δωρίσει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ο εντοπισμός του έργου και η τεκμηρίωση της προέλευσής του αποτελεί επιτυχία που στηρίζεται στη συντονισμένη προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Αποτελεί, επίσης, παράδειγμα προς μίμηση για άλλες περιπτώσεις συλλεκτών αλλά και μουσείων του εξωτερικού που κατέχουν αντικείμενα τα οποία αποδεδειγμένα είναι προϊόντα παράνομης διακίνησης.

Το έργο εκτίθεται για πρώτη φορά σε μουσείο, ενώ θα παραμείνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για ένα μήνα, στη δεύτερη ενότητα της μόνιμης έκθεσης με τίτλο «Ο Κόσμος του Βυζαντίου» και πιο συγκεκριμένα στην υποενότητα «Λατρεία και Τέχνη». Μετά το χρονικό αυτό διάστημα θα επιστρέψει στη Βέροια και θα αποτελέσει μόνιμο έκθεμα του Βυζαντινού Μουσείου της πόλης.