Ο ρωμαϊκός τάφος των Σκιπιώνων, οικογένειας πολεμικών ηρώων και στρατηγών, με γνωστότερο μέλος της τον Σκιπίωνα τον Αφρικανό που νίκησε τον Αννίβα, ανοίγει ξανά για το κοινό ύστερα από μία 20ετία έργων αποκατάστασης.

Οι σαρκοφάγοι της οικογένειας είναι μοιρασμένες κατά μήκος μιας σειράς υπόγειων στοών, κοντά στα Λουτρά του Καρακάλλα στα περίχωρα της Αιώνιας Πόλης.

Ο τάφος, που αρχικά βρισκόταν κάτω από ένα ναό, κτίστηκε στις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. από τον Ύπατο Λ. Κορνήλιο Σκιπίωνα, η κομψή σαρκοφάγος του οποίου βρίσκεται σε μια περίοπτη θέση στο τέλος της κεντρικής στοάς.

Η οικογένεια των Σκιπιώνων κατείχε υψηλά αξιώματα στις τάξεις των πολιτικών και των στρατηγών, το πιο διάσημο όμως μέλος της, ο Σκιπίωνας ο Αφρικανός λείπει από τον τάφο.

Ο στρατηγός που δοξάστηκε επειδή νίκησε τον Αννίβα στον Β΄ Καρχηδονιακό πόλεμο, αργότερα κατηγορήθηκε πως έκλεψε δημόσιο χρήμα και έτσι εγκατέλειψε τη Ρώμη για να καταφύγει στο Λιτέρνουμ, που βρισκόταν στη σημερινή περιοχή της Νάπολης.

Η επιτύμβια πλάκα του τάφου του, έξω από τη Ρώμη, γράφει: «Αγνώμων πατρίδα, ποτέ δε θα έχεις τα οστά μου».

«Στο σχολείο, τα παιδιά μαθαίνουν για τους Καρχηδονιακούς πολέμους – κι εδώ έχουμε όλους τους πρωταγωνιστές!» λέει η Rita Volpe, η αρχαιολόγος που είναι υπεύθυνη για τη θέση.

«Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη σε αυτό τον αρχαιολογικό χώρο, είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς στη Ρώμη» είπε.