Ο Σουηδός βασιλιάς Μάγκνους Λάντουλος (1240 – 1290 μ.Χ.) βρίσκεται θαμμένος σε μεγαλοπρεπή τάφο στην εκκλησία του Ρίνταρχολμεν, στη Γκάμλα Σταν της Στοκχόλμης. Αυτό τουλάχιστον ήταν γνωστό για τον μονάρχη – τον πρώτο με το όνομα Μάγκνους στη σουηδική ιστορία – για 400 χρόνια, μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα, το περιεχόμενο του τάφου, που κατασκευάστηκε από τον Ιωάννη Β΄, γιο του ήρωα της χώρας Γουσταύου Βάζα, εξετάστηκε με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα. Τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα αλλά όχι ανεξήγητα: ο μεγαλοπρεπής τάφος έκρυβε τα ανθρωπολογικά κατάλοιπα όχι ενός αλλά εννέα ατόμων, που είχαν ταφεί μεταξύ των χρόνων 1430 και 1520 – 200 χρόνια μετά τον βασιλιά Μάγκνους! Οι επιστήμονες όμως μπορούν να εξηγήσουν το λάθος:

«Με ισχυρά τεκμήρια πιστεύουμε ότι ο Μάγκνους Λάντουλος τάφηκε στον νότιο τάφο, μπροστά από τον “χορό” της εκκλησίας, π.χ. τον τάφο στον οποίον ο βασιλιάς Καρλ Κνούτσον σχεδίασε την ταφή του τον 15ο αι.» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των επιστημόνων του προγράμματος Ladulåsprojektet, οι οποίοι έκαναν την έρευνα. Με βάση τα παραπάνω, οι επιστήμονες ζητούν τώρα άδεια να ανοίξουν το νότιο τμήμα μιας ομάδας τάφων που βρίσκονται γειτονικά προς τον “χορό” της εκκλησίας ( ενν. εκεί όπου κάθεται η χορωδία) και να εξετάσουν τα κατάλοιπα από εκεί.

Σε περίπτωση που η αίτηση εγκριθεί από τη βασιλική αυλή της Σουηδίας (όπου υπόκειται διοικητικά η εκκλησία), οι έρευνες θα ξεκινήσουν το 2014.