Τρία χρόνια λειτουργεί το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση μνημείων: αρχαιολογία, πόλη και αρχιτεκτονική» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την ισότιμη συνεργασία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μάλιστα φέτος δίνονται και τα πρώτα διπλώματα.

«Το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται δωρεάν, όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής για τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα του δημόσιου πανεπιστημίου στη χώρα μας, χωρίς καμία επίπτωση στην ποιότητα και το επίπεδο των σπουδών παρά μόνο στο χρόνο και στο βαλάντιο των διδασκόντων, που στην πλειονότητά τους είναι πρώτης βαθμίδας καθηγητές», σημειώνουν οι καθηγήτριες Ν. Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα και Εύα Σημαντώνη-Μπουρνιά, πρόεδρος και μέλος, αντίστοιχα, της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής του προγράμματος αυτού απαντώντας σε σχόλιο που εμφανίστηκε στη στήλη  «Προσωπική Ματιά» της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”.

Στο σχόλιο αναφερόταν η ίδρυση ενός διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με αντικείμενο τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς που δημιούργησαν «ύστερα από έξι χρόνων προσπάθειες το Πανεπιστήμιο του Κεντ σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» ως κάτι που έλειπε, αν και είναι απολύτως απαραίτητο στοιχείο γνώσης για τους νέους αρχαιολόγους. Μετά την επικοινωνία με τις αρμόδιες για το πρόγραμμα του ΕΚΠΑ καθηγήτριες, η συντάκτρια της εφημερίδας Ν. Κοντράρου-Ρασσιά σημειώνει ότι “Ως εκ τούτου, με χαρά μαθαίνουμε ότι υπήρχε ήδη ένα ανάλογο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ότι όπου να ΄ναι αποφοιτούν και οι πρώτοι φοιτητές. Πρωτοβουλίες όπως αυτή, και μάλιστα από ακαδημαϊκούς δασκάλους τού «πανταχόθεν βαλλόμενου σήμερα ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου», συμφωνούμε ότι πρέπει να προβάλλονται. Πολύ περισσότερο όταν το πρόγραμμα, όπως υπογραμμίζουν οι δύο καθηγήτριες, «έχει ήδη αξιολογηθεί πολύ θετικά από εξωτερικούς αξιολογητές της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας».” «Δικαιολογημένα πιστεύουμε ότι η ποιότητα των παρεχομένων σε αυτό σπουδών δύσκολα θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ακόμα και με δίδακτρα πολλαπλάσια των 7.500 ευρώ» επισημαίνουν τελειώνοντας.