Θορυβημένη και έτοιμη για δράση, μέσω επικείμενης συνέντευξης τύπου που θα θέσει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις εμφανίζεται η αρχαιολογική κοινότητα εξαιτίας της θέσης σε εφεδρεία πολλών μόνιμων αρχαιολόγων.

Δεκάδες έμπειροι αρχαιολόγοι οδηγήθηκαν σε ακούσια απομάκρυνση από την υπηρεσία τους τον τελευταίο μήνα. Ο λόγος βρίσκεται στη σειρά διατάξεων του Ν. 4024/2011, που τοποθετεί τους ωριμότερους επαγγελματικά  – και κοντύτερα στη συνταξιοδότηση – μόνιμους αρχαιολόγους σε εφεδρεία ή και τους οδηγεί σε αναγκαστική συνταξιοδότηση.Ανάμεσά τους βρίσκονται ορισμένοι από τους αξιολογότερους και πλέον δραστήριους ανθρώπους στο χώρο: Η έξοδος του δρα Αντώνη Βασιλάκη από τη υπηρεσία συνοδεύτηκε με τη δημοσίευση από μέρους του μιας από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές αποκαλύψεις για την Κεφαλονιά. Το κείμενο των μαθητών των Κυθήρων για τον Άρη Τσαραβόπουλο, προκάλεσε τεράστια αίσθηση σε δεκάδες νέους αρχαιολόγους για τους οποίους υπήρξε δάσκαλος, με αποτέλεσμα να κατακλύσει τα ιστολόγια και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με μια άνευ προηγουμένου ταχύτητα.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του ΣΕΑ (συλλόγου μονίμων αρχαιολόγων), «Η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποστερείται των πλέον έμπειρων στελεχών της, χωρίς κανένα πραγματικό όφελος, πέρα από την περαιτέρω συρρίκνωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Μουσείων σε όλη τη χώρα, αφού οι κενές θέσεις όχι μόνο δεν αντικαθίστανται, αλλά καταργούνται.».

Με αφορμή τις ακούσιες αποχωρήσεις-βόμβα που πλήττουν τον αρχαιολογικό κλάδο λοιπόν, ο ΣΕΑ, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου,  δίνει σήμερα  (Δευτέρα 5/12 ώρα 13:00 μ.μ., κτίριο ΣΕΑ, Ερμού 136, Αθήνα), το λόγο σε εκείνους που «μετά από 33 και πλέον χρόνια προσφοράς στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αναγκάζονται να απομακρυνθούν βίαια από όσα αγαπούν και υπηρετούν με πάθος».  Με αφετηρία την αντίθεσή του προς το θεσμό αυτό της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και της εφεδρείας, ο ΣΕΑ ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τους αρχαιολόγους που θα προσφύγουν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια για την ακύρωση της διαπιστωτικής πράξης.