«Θέατρο-πατητήρι» με ρυθμικό –συνοδεία κρουστών– πάτημα των σταφυλιών σε απευθείας επικοινωνία με τον Διόνυσο! Απαγγελία κειμένων γύρω από τη θεματική του οίνου και τη μέθη από τον Όμηρο ως τον Παζολίνι κι από τον Μαρξ ως την Έμιλυ Ντίκινσον. Και το καλύτερο: Μουσταλευριά επί τόπου για όλους τους παρευρισκόμενους. Όλα αυτά τα ωραία και νόστιμα από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου (ώρα 6.00 μ.μ., στο αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος) σε παραγωγή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζει νέο έργο με τίτλο ΙΝ VINO VERITAS.

Μία εγκατάσταση και σειρά δράσεων συνθέτουν το έργο, που δημιουργήθηκε ως ανταπόκριση στη σημερινή κατάσταση της πόλης της Αθήνας σε συσχετισμό και με την εποχή του τρύγου. Στόχος του να αναδείξει την ενεργό σχέση ανάμεσα στη συνάθροιση, την εκφώνηση, τη συν-διατροφή, το χορό και το σώμα. Στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος συγκεκριμένα, τα συνδηλούμενα είναι η σχέση της πολυπολιτισμικότητας και των ξένων κατοίκων με τον Διόνυσο, μία θεότητα που αφορά το «ξένο» μέσα στον κάθε πολίτη και τη μέθη, η οποία ως «άγρια» ή «μη πολιτισμένη» καταλαμβάνει τον άνθρωπο στο διονυσιασμό. Ταυτόχρονα, η δομή της δράσης αναφέρεται από τη μία με το πάτημα σταφυλιών στον συλλογικό και ανώνυμο χορό και από την άλλη με την ποιητική απαγγελία στο εξατομικευμένο πρόσωπο, τα δύο συστατικά στοιχεία της δομής του αρχαίου δράματος.

Αρχικά, στην Ακαδημία Πλάτωνος θα εγκατασταθεί ένα «θέατρο-πατητήρι». Μπροστά του θα τοποθετηθούν περίπου ενενήντα δεμάτια σταριού, που θα χρησιμοποιούνται ως πρόχειρες θέσεις για τους θεατές του πατήματος του σταφυλιού. Μετά την εγκατάσταση του «θεάτρου» θα ξεκινήσει το «πάτημα του σταφυλιού», η παρασκευή μουσταλευριάς και η εκφορά λόγου με κολλάζ ποιητικών και άλλων κειμένων: Όμηρος, Οσίπ Μάντελσταμ, δημοτικά τραγούδια, Διοσκουρίδης, Ανακρεόντεια, Μαρίνα Τσβετάγεβα, Καρλ Μαρξ, Φρήντριχ Χέλντερλιν, Μισέλ Σερ, Φρήντριχ Νίτσε, Αρχίλοχος, Αντόνιο Νέγκρι, συνταγές, Πιερ-Πάολο Παζολίνι, Μαγικοί Πάπυροι, Έμιλυ Ντίκινσον.

Μετά το τέλος της δράσης, από τα χρησιμοποιημένα δεμάτια του «κοίλου» θα δημιουργηθεί (ως αναφορά στον Πλάτωνα) υπό μορφή διάτρητου πύργου το μνημείο της, ένα είδος «ίχνους» της δράσης. Από τον πύργο θα εκπέμπεται ως ηχητική εγκατάσταση η τεκμηρίωση από επανασυντεθειμένα ηχητικά θραύσματα των δράσεων της 24/9. Το μνημείο θα διατηρηθεί στη θέση του κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Αρχαιολογικός χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος. Διάρκεια: 25 Σεπτεμβριου-2 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: 10.00-19.00