Νικόλας Ρουμπέκας,Αναζητώντας τους θεούς: Θρησκεία-Μύθος-Ουτοπία στον Ευήμερο τον Μεσσήνιο, εκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2011, σελ. 401

ISBN: 978-960-288-295-5

Ο Ευήμερος ο Μεσσήνιος που έζησε στη Μακεδονία και αργότερα στην Αλεξάνδρεια στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. αποτελεί μια ιδιαιτέρως σημαντική προσωπικότητα των ελληνιστικών χρόνων. Στην ιδιαίτερα σημαντική αυτή ιστορική περίοδο που ακολουθεί το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Ευήμερος – άθεος, θεωρητικός της θρησκείας, ουτοπικός – συνέγραψε το διήγημα “Ιερά Αναγραφή”. Μόνο έμμεσες πληροφορίες και αποσπασματικές αναφορές έχουμε για το  σύγγραμμα αυτό που μας μεταφέρει στην νησιωτική χώρα Παγχαία, μια ουτοπία ευλογημένη από τους θεούς, με αφορμή την οποία αναπτύσσεται η θεωρία του συγγραφέα για τους θεούς και διάφορες πλευρές του ιδεατού.  Το έργο αντικατοπτρίζει τις τεράστιες αλλαγές που συνέβησαν σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής κατά την ελληνιστική περίοδο αλλά και τις θεολογικές αναζητήσεις της εποχής.

Μέσα από τη ματιά του συγγραφέα (θεολόγου και δρα Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) οι απόψεις του Ευήμερου ( π.χ. το ευρύτερα γνωστό “δόγμα” του “Ευημερισμού” ως συνώνυμου της αθεΐας) εξετάζονται κριτικά, με σκοπό μια διαφορετική θεώρηση των θεών των αρχαίων Ελλήνων και της θρησκείας ως πολιτισμικού φαινομένου.