Στον καθηγητή Αρχαιολογίας Βάσο Καραγιώργη απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Αρχαιολογίας που διοργανώνεται από το τμήμα Αρχαιοτήτων του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων (Κύπρος).

Η απονομή του βραβείου αυτού, αποτελεί πλέον έναν καθιερωμένο θεσμό, που ξεκίνησε το 2002, ως έκφραση της ευθύνης του υπουργείου έναντι του καθήκοντος της διατήρησης και προβολής της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Στην ειδική τελετή της απονομής του Βραβείου σε χαιρετισμό του ο Κύπριος υπουργός συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζος τόνισε ότι μέσα από αυτό το βραβείο, «τιμούμε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη και προβολή του αρχαίου πολιτισμού της Κύπρου. Ένα δυναμικό και αφοσιωμένο άνθρωπο, είπε, που εξακολουθεί ακατάπαυστα να εργάζεται για την έρευνα και την προώθηση του κυπριακού πολιτισμού» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανακάλυψη της Αρχαίας Σαλαμίνας. Ο τιμώμενος χαρακτηρίστηκε από τους ομιλητές “Νέστορας” της κυπριακής αρχαιολογίας.

Ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης ως Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το 1963 ως το 1988, καθόρισε τον χαρακτήρα και τη μέχρι σήμερα πορεία του αρμόδιου για την αρχαιολογία κυβερνητικού Τμήματος.

Με την αφυπηρέτηση του από τη δημόσια υπηρεσία ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία την ίδρυση της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, στο τότε νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Από το 1992 μέχρι το 1996 υπό τη διεύθυνσή του, η Μονάδα Αρχαιολογίας καθιερώθηκε ως πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο, διεθνούς κύρους. Μετέπειτα από τη θέση του Διευθυντή του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, συνέχισε την πολυδιάστατη προσφορά του στην προστασία του αρχαιολογικού πλούτου του τόπου μας. Σήμερα συνεχίζει αδιάλειπτα, ακούραστος μελετητής και άνθρωπος της πράξης, να προσφέρει στην Κυπριακή Αρχαιολογία με θαυμαστή ενέργεια.

Ο Βάσος Καραγιώργης τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, από διάφορες θέσεις έχει εργαστεί για την συντήρηση, προστασία και προβολή της κυπριακής αρχαιολογίας. Από το αξίωμα του ως Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, πρωτοστάτησε και στην αρχαιολογική έρευνα με τις δικές του ανασκαφές και μελέτες και συνέβαλε στην προσέλκυση πλειάδας σημαντικών αρχαιολόγων από πανεπιστήμια και αρχαιολογικά ιδρύματα του εξωτερικού στην Κύπρο.