Δύο εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η Κομισιόν θα συνεισφέρει στην πραγματοποίηση έργων υποστήριξης έκτακτης ανάγκης σε έξι μνημεία, περιλαμβανομένου του Πύργου του Οθέλλου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Τα μνημεία αυτά είναι μέρος ενός καταλόγου που αποτελείται από έντεκα μνημεία μεγάλης σημασίας, που προσδιορίζονται από την διακοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η επιτροπή επέλεξε τα μνημεία, βασιζόμενη σε μελέτη που έγινε το 2010 και η οποία καθιέρωσε απογραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Τα έργα θα υλοποιηθούν από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με το γνωμοδοτικό συμβούλιο της τεχνικής επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Στο μεταξύ, σειρά εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπη εγκαινίασε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με στόχο την προώθηση της ιδέας της Ευρώπης στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Σχολιάζοντας την έναρξη του έργου, ο Επίτροπος της ΕΕ Στέφαν Φούλε ανέφερε ότι «αυτό το νέο έργο θα συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τη συμφιλίωση στην Κύπρο», ενώ πρόσθεσε ότι «η συνεργασία και οι κοινές προσπάθειες από όλες τις κοινότητες είναι απαραίτητες για να κάνουν αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα να στεφθεί με επιτυχία».