Στη 36η Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που πραγματοποιείται από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου στο Παρίσι, παρέστη χτες ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Στη Διάσκεψη όπου συμμετέχουν Αντιπροσωπείες από 190 χώρες, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (7-9 Νοεμβρίου), η ψηφοφορία για τα μέλη της Επιτροπής της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπου η Ελλάδα έχει θέσει υποψηφιότητα. Κατά το παρελθόν η Ελλάδα έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής δύο φορές, τα διαστήματα 1985-1991 και 1997-2003.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Υπουργός κ. Γερουλάνος, συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, όπου συζήτησαν προτάσεις και τρόπους που θα ενισχύσουν περαιτέρω την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και θα συντελέσουν στην ανάδειξή της στο πλαίσιο των σύγχρονων αναγκών, δυνατοτήτων και ευκαιριών.

Τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τον πολιτισμό και για τον ρόλο της UNESCO στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι εξέφρασε επίσης ο υπουργός μέσω της ομιλίας του. Μεταξύ άλλων ο υπουργός είπε:

«Ο δυτικού τύπου καταναλωτισμός δεν μας ταίριαξε. Ίσως γιατί δεν δώσαμε τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να εισαγάγουμε νέες συνήθειες στον παραδοσιακό τρόπο ζωής μας. Συνεπώς σήμερα διερχόμαστε από μια επίπονη διαδικασία επανεξέτασης του τι έχει σημασία για μας, τι θα κρατήσουμε από το πρόσφατο παρελθόν μας και τι θα αφήσουμε πίσω μας. Ως Έλληνες καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Τις αξίες πάνω στις οποίες θα ξαναχτίσουμε μια δυναμική και παραγωγική κοινωνία.

Η σημασία και η φύση της ανάπτυξής μας, της παιδείας μας, της εργασίας, αλλά επίσης και της διασκέδασής μας, θα πρέπει να αναδιατυπωθούν μέσω αξιών που είναι βαθιά ελληνικές, προκειμένου να τις οικειοποιηθούμε και να τις κάνουμε βιώσιμες. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πολιτισμός θα παίξει έναν διακριτό ρόλο στις αποφάσεις που θα λάβουμε για το μέλλον μας. Ο πολιτισμός δεν θα καθορίσει μόνο τον δρόμο για το μέλλον μας, αλλά επίσης και τον τρόπο ζωής μας. Αυτό είναι ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας για εμάς τους Έλληνες, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο».

Όντας στη διαδικασία αλλαγής αυτήν, η Ελλάδα θα μπορούσε έτσι να σταθεί πολύτιμος σύμμαχος της UNESCO  στην παγκόσμια αποστολή της. «Ο δρόμος που επιλέγουμε για να βγούμε από την κρίση, θα συμβάλλει στον παγκόσμιο διάλογο για το πως ο κόσμος θα εξέλθει από την δική του κρίση […] Γι΄ αυτό το λόγο η συνεισφορά μας εντός των παγκόσμιων δομών όπως είναι η UNESCO είναι πολύτιμη αυτή τη στιγμή».

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η UNESCO  θα σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας με “όχημα” τον πολιτισμό: «Η Ελλάδα ως χώρα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι μια πηγή λύσεων. Ισχυρή μεν αλλά όχι μόνη. Η UNESCO επιτελεί το έργο συντονισμού όσων έχουν τη βούληση και τη δύναμη να συμβάλουν στο να βρεθούν λύσεις. Θέλουμε να συνεισφέρουμε σε αυτήν την προσπάθεια».