Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.) αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους και καινοτόμους ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα. Σε μια χώρα κατεξοχήν θαλασσινή, η προσφορά του, κατά τα 70 χρόνια λειτουργίας του, στην έρευνα της ζωής αλλά και των αρχαιολογικών καταλοίπων που βρίσκονται στον ελληνικό βυθό είναι τεράστια. Αξίζει να αναφερθεί ότι η έρευνα του καταποντισμένου προϊστορικού οικισμού Παυλοπέτρι καθώς και μιας ομάδας Μινωικών ναυαγίων νότια της ανατολικής Κρήτης έχουν υποστηριχθεί από το Κέντρο.

Σήμερα, λόγω των γενικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, η ετήσια κρατική χρηματοδότηση του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. αναμένεται να μειωθεί κατά 30% ενώ το ίδιο προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθεί. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η ιδιωτική χρηματοδότηση στην έρευνα των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη, αναμένεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση ή παύση των δραστηριοτήτων του Κέντρου και στην αναγκαστική ανεργία πολλών ερευνητών.

Οι άνθρωποι του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. καλούν έτσι όσους ενδιαφέρονται για τη συνέχεια της θαλάσσιας έρευνας στην Ελλάδα να δράσουν ώστε να μην επηρεαστεί το Κέντρο από την προοπτική της ιδιωτικοποίησης. Μπορείτε κι εσείς να συμμετέχετε στην κίνησή τους υπογράφοντας ψηφιακά μέσω του ιστοτόπου που παρατίθεται παρακάτω.