Τριακόσιοι πενήντα πέντε: τόσοι είναι συνολικά οι εργαζόμενοι σε επτά μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς της Θεσσαλονίκης, που εντάχθηκαν στη λίστα των 151 φορέων οι οποίοι σχεδιάζεται να υπαχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Κι από τους 355 εργαζομένους δεν πλεονάζει ούτε ένας. Αυτό, τουλάχιστον, εκτιμούν οι υπεύθυνοι των φορέων, οι οποίοι διαβεβαιώνουν την Πολιτεία ότι δεν έχουν κανένα περιθώριο συρρίκνωσης του προσωπικού τους.

Χτες έληγε η προθεσμία που όρισε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταρτίσουν οι 151 φορείς τις λίστες με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, κανείς, όμως, από τους πολιτιστικούς οργανισμούς της Θεσσαλονίκης δεν έστειλε κατάλογο με πλεονάζον προσωπικό.

«Δεν έχουμε πλεονάζοντες. Έστειλα υπηρεσιακό έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών, που λέει ακριβώς αυτό», τονίζει  ο Σωτήρης Χατζάκης, διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του μεγαλύτερου από άποψη αριθμού εργαζομένων πολιτιστικού οργανισμού της Βόρειας Ελλάδας. Αυτήν τη στιγμή απασχολούνται στο ΚΘΒΕ 238 εργαζόμενοι έναντι 411 το 2009. Από το σύνολο των εργαζομένων πέντε είναι μόνιμοι και 98 αορίστου (έναντι 116 πέρυσι). «Το καλλιτεχνικό έργο και ο προγραμματισμός μας, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, απαιτούν αυτόν τον αριθμό υπαλλήλων. Σέβομαι την προσπάθεια που καταβάλλει το πολιτικό προσωπικό αλλά και την αγωνία του λαού. Δεν πιστεύω ότι προκαλεί το ΚΘΒΕ ως πολυπληθής οργανισμός με προσωπικό που κάθεται», παρατηρεί ο κ. Χατζάκης. Επιπλέον, ο ίδιος δίνει και άλλα συγκριτικά στοιχεία: «Τα έξοδά μας το 2010 ήταν 12,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2011 μειώθηκαν στα 9,5 εκατομμύρια. Επίσης, το 2011 είχαμε είσπραξη στα ταμεία κατά 67% επάνω έναντι του 2010 και 6% γενική αύξηση εσόδων το ίδιο διάστημα».

Πλεονάζον προσωπικό δεν υπάρχει ούτε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που απασχολεί 43 εργαζομένους. Με απόφαση του δ.σ. του ΟΜΜΘ θα σταλεί απαντητική επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα επισημαίνεται ότι το Μέγαρο Μουσικής δεν ανήκει στο «στενό» Δημόσιο, αφού αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ επιπλέον απασχολεί λιγότερους εργαζομένους από όσους προβλέπει το οργανόγραμμά του. Είναι, μάλιστα, εντυπωσιακό το γεγονός ότι, ενώ το Μέγαρο απέκτησε πριν από μερικούς μήνες και δεύτερο κτίριο, συνεχίζει να λειτουργεί με ακριβώς το ίδιο προσωπικό που απασχολούσε και όταν υπήρχε μόνο το πρώτο κτίριο!

Στην κατηγορία των ΝΠΙΔ εντάσσεται και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο απασχολεί 29 άτομα στο τακτικό του προσωπικό. «Οι ανάγκες μας είναι δεδομένες, απασχολούμε, μάλιστα, λιγότερο προσωπικό απ΄όσο χρειάζεται», διαβεβαιώνει ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι τις περιόδους αυξημένων αναγκών σε προσωπικό (το διάστημα διεξαγωγής του Φεστιβάλ), ο οργανισμός απασχολεί εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επιπλέον, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ και έχει καταφέρει να μειώσει δραστικά το έλλειμμά του.

Τα μουσεία

Για ελλείψεις προσωπικού αντί για πλεόνασμα κάνει λόγο η πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά. «Είχαμε ήδη στείλει το 2009 και το 2010 αιτήματα για να καλυφθούν κενές θέσεις», λέει. Αυτήν τη στιγμή στο ΚΜΣΤ απασχολούνται 26 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. «Ακόμη και ένας να λείψει, θα έχουμε πρόβλημα. Αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας με εξωτερικές συμβάσεις», εξηγεί.

«Στείλαμε έγγραφο στο οποίο διευκρινίζουμε ότι δεν ανήκουμε στις ΔΕΚΟ. Είμαστε ίδρυμα που έχει ένα δ.σ. το οποίο δουλεύει σκληρά και αμισθί», τονίζει η διευθύντρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ξανθίππη Χόιπελ. Στο ΜΜΣΤ δουλεύουν 17 άτομα, τα οποία επιδοτούνται μέσω του ΟΑΕΔ. «Δεν μπορούμε να απολύσουμε κανέναν», διαβεβαιώνει η κ. Χόιπελ. Οπως λέει η ίδια, ενδεικτικό των ελλείψεων σε προσωπικό που παρουσιάζει το ΜΜΣΤ είναι ότι ιστορικοί Τέχνης χρειάζεται συχνά να κάνουν ακόμη και τους… φύλακες!

Ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός του προσωπικού στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, που απασχολεί 10 εργαζομένους. Ο πολιτιστικός αυτός οργανισμός της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια έχει οργανώσει μεγάλες εκθέσεις έργων σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Πικάσο και ο Τουλούζ Λοτρέκ, δεν υπάγεται στο καθεστώς των ΔΕΚΟ και, μάλιστα, οι υπεύθυνοί του ξαφνιάστηκαν όταν έμαθαν ότι συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των 151 φορέων.

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης απασχολεί εννέα άτομα και είναι μεν φορέας γενικής κυβέρνησης, αλλά εκτός Δημοσίου. Στο οργανόγραμμα του ΜΦΘ περιλαμβάνονται περισσότερες θέσεις απασχόλησης, οι οποίες καλύπτονται περιοδικά μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Σε αναμονή γνωμοδότησης του Νομικού Συμβούλου, το Μουσείο προτίθεται να απαντήσει στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την κατάθεση προτάσεων που δε θα εμποδίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.