Τα μυστικά και τη μακραίωνη ιστορία της τυπογραφίας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από την επίσκεψή τους στο Μουσείο Τυπογραφίας που διατηρεί στα Χανιά η τοπική εφημερίδα “Χανιώτικα νέα”μια ομάδα νέοι κοινωνιολόγοι. Οι επισκέπτες  συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στα Χανιά με την ευκαιρία διεθνούς συνεδρίου για τις ανισότητες και τη διαφορετικότητα των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).

Οι σύνεδροι που προέρχονται από 40 διαφορετικές χώρες δήλωσαν πραγματικά ενθουσιασμένοι με τα σπάνια εκθέματα του Μουσείου, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση τους προκάλεσε η άριστη κατάσταση που βρίσκονται τα παλιά τυπογραφικά μηχανήματα.

Την ξενάγησή τους στον χώρο έκανε η μουσειολόγος και ιστορικός Τέχνης Μυρτώ Κοντομιτάκη η οποία καθόλη τη διάρκεια της περιήγησης έδινε πληροφορίες για κάθε έκθεμα ξεχωριστά, ενώ ταυτόχρονα απαντούσε στις απορίες των επισκεπτών.

Παράλληλα, ο παλιός τυπογράφος των «Χ.Ν.» κ. Γιώργος Μαρουλοσηφάκης τους μύησε στη διαδικασία της τυπογραφικής Τέχνης θέτοντας σε λειτουργία τα παλιά μηχανήματα και δίνοντας λεπτομέριες για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Τέλος, όπως συμβαίνει σε κάθε ξενάγηση, έτσι και αυτή τη φορά οι επισκέπτες του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις στους στην τυπογραφία τυπώνοντας τα δικά τους αναμνηστικά.

Ορισμένοι από τους επισκέπτες δήλωσαν:

«Υπήρχαν πολύ περισσότερα εκθέματα από όσα περίμενα να δω. Το θέμα της τυπογραφίας είναι περίπλοκο και έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. Περισσότερο με εντυπωσίασε που είδα τον παλιό τυπογράφο να δουλεύει τα διάφορα μηχανήματα» (David Brown, Cornell University, ΗΠΑ)

«Εντυπωσιάστηκα πολύ από το Μουσείο και μου άρεσε ιδιαίτερα που κάποιος μας έδειξε πώς λειτουργεί το κάθε μηχάνημα. Νομίζω ότι αυτό ήταν μια πολύ καλή ιδέα»(Patricia Rego, University of Evora, Πορτογαλία).

«Εντυπωσιάστηκα πολύ από αυτά που είδα αλλά και από το ενδιαφέρον των υπευθύνων του Μουσείου για τη διατήρηση της τυπογραφίας και της στοιχειοθεσίας. Είναι μια υπέροχη συλλογή και κάθε έκθεμα πραγματικά με εντυπωσίασε» (Heather Yeatman, University of Wollongong, Αυστραλία).