Να αναπαραστήσει τη μάχη του Μαραθώνα στοχεύει μια ομάδα αρχαιόφιλων από όλον τον κόσμο που καταφτάνει αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, στόχος των «τουριστών» αυτών του παρελθόντος είναι να μνημονεύσουν τη γνωστή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Περσών που πραγματοποιήθηκε το 490π.Χ. και αποτελεί την πρώτη σημαντική σύγκρουση των «Περσικών Πολέμων». Τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης, που προγραμματίζεται για τις 10 Σεπτεμβρίου, είναι η παραλία του Σχινιά, καθώς συμπίπτει σε γενικές γραμμές με τη γνήσια τοποθεσία της μάχης αν και το τοπίο έχει από τότε σημαντικά αλλάξει.

Η συνάντηση δε, αναμένεται να είναι ένα μεγάλο αρχαιοελληνικό πανηγύρι.  Πρόκειται να διαρκέσει τρεις ημέρες ενώ οι περίπου διακόσιοι θαυμαστές της αρχαίας Ελλάδας αλλά και της πειραματικής αρχαιολογίας θα παραστούν «έτοιμοι για μάχη», ντυμένοι με αντίγραφα πολεμικών στολών της αρχαιότητας αξίας μέχρι και 14.000 δολαρίων. Εκτός αυτού, οι επισκέπτες πρόκειται να αναπαραστήσουν όχι μόνο τη μάχη, αλλά και τη λειτουργία ενός αρχαίου στρατοπέδου, οπότε θα στήσουν σκηνές και θα μαγειρέψουν στη φωτιά με αντίγραφα αρχαίων σκευών. Στο πρόγραμμα υπάρχει ακόμα αγώνας τοξοβολίας καθώς και δρόμου. Μόνο τα όπλα θα διαφέρουν από τα γνήσια, καθώς θα είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να είναι ακίνδυνα και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα να μεταβληθεί η γιορτή σε… αρχαία τραγωδία. Άγνωστο επίσης είναι το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη «πορεία νίκης» από την Αρχαία Αγορά στην Ακρόπολη, καθώς δεν έχουν δοθεί σχετικές άδειες από το ΥΠΠΟΤ.

«Μας πήρε τρία χρόνια να εξοπλιστούμε» αναφέρει ο 49χρονος διοργανωτής Κρίσταν Κάμερον, που κατάγεται από τον Καναδά και είναι συνταξιούχος στρατιωτικός και συγγραφέας, ενώ ο23χρονος Έλληνας «συμπολεμιστής» του Γιάννης Κάδογλου δηλώνει: «Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη παρόμοια συνάντηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, τόσο σε συμμετοχές όσο και σε διάρκεια». Οι διοργανωτές τέλος δεν διστάζουν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για την γενική αδιαφορία προς τη συνάντηση, αν και αναφέρουν ότι οι τοπικές δημοτικές αρχές την έχουν στηρίξει στην οργάνωση της κατασκήνωσης καθώς και σε λογιστικά θέματα.