Απεβίωσε την Κυριακή στη Ρώμη, σε ηλικία 85 ετών, ο Ιταλός αρχαιολόγος Αντονίνο ντι Βίτα, γνωστός από το έργο του στην αρχαία Γόρτυνα.

Ο Αντονίνο ντι Βίτα, Καθηγητής Αρχαιολογίας και Κοσμήτορος της Σχολής Γραμμάτων και Φιλοσοφίας, υπήρξε διευθυντής της αποστολής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αρχαία Γόρτυνα, για την οποία συνέγραψε και το βιβλίο «Η Γόρτυνα της Κρήτης: 15 αιώνες ζωής της πόλης, 2010». Έφτασε επίσης στη θέση του Προέδρου του Πανεπιστημίου Macerata Ιταλίας και τιμήθηκε με τον τίτλο του Ακαδημαϊκού.

Ο εκλιπών έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Γόρτυνας ενώ το περασμένο καλοκαίρι, στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Τίτου – προστάτη του Τυμπακίου και πρώτου Επισκόπου Κρήτης – τιμήθηκε για την προσφορά του τόσο από το Δήμο Γόρτυνας, όσο και από την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.

Ως μια πολύ μεγάλη απώλεια για τον Δήμο Γόρτυνας, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης την είδηση του θανάτου του Ιταλού αρχαιολόγου. «Ο Δήμος μας θρηνεί για τον χαμό ενός πολύ σπουδαίου ανθρώπου και επιστήμονα, που έχει συνδέσει άρρητα το όνομά του και την επαγγελματική του σταδιοδρομία με την Γόρτυνα. Η συμβολή του στην ανάδειξη της Αρχαίας Γόρτυνας ήταν καθοριστική και άπαντες στο Δήμο θα τον θυμόμαστε πάντα και θα τον έχουμε στην καρδιά μας. Η μνήμη του θα είναι αιώνια και σαν Δήμος Γόρτυνας θα φροντίσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να προβάλουμε το σπουδαίο έργο που άφησε φεύγοντας. Η σημαντικότατη συμβολή του στη γνώση της ιστορίας της αρχαίας πόλης της Γόρτυνας αλλά και ολόκληρης της περιοχής μας και η συνεισφορά του όχι μόνο στην ανάδειξη αλλά και στην περαιτέρω εξέλιξη της, αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη του τόπου μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάζει τον Γορτύνιο Antonino Di Vita.»

Ως ένδειξη πένθους και πράξη συμπαράστασης προς την οικογένεια του εκλιπόντος, ο Δήμος Γόρτυνας αποφάσισε ομόφωνα:

1) Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του εκλιπόντος καθηγητή.

2) Να σταλεί στεφάνι στην εξώδιο ακολουθία που θα γίνει στην Ρώμη.

3) Να ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Δημαρχείο.

4) Σε συνεννόηση με την Καθολική Εκκλησία Κρήτης να ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ωδείου στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 13:30.

Επίσης σε συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία αναμένεται να τοποθετηθεί μια μαρμάρινη επιγραφή στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, όπου πάνω θα αναγράφεται το έργο του Αντονίνο ντι Βίτα  και η συμβολή του στην ανάδειξη της αρχαίας πόλης.