Ταφές 9.000 ετών αποκάλυψαν αρχαιολόγοι στη θέση Κάμπο Στέφανο, στο Σολακάρο της Κορσικής σημειώνοντας ότι ίσως πρόκειται για τα αρχαιότερα ανθρωπολογικά κατάλοιπα που έχουν βρεθεί στο νησί. Η αποκάλυψη σημειώθηκε κοντά σε βράχο που είχε αποτελέσει καταφύγιο προϊστορικών ανθρώπων και αποτελεί θέση την οποία ανασκάπτουν μέλη διάφορων γαλλικών πανεπιστημίων – με τη συμμετοχή και ενός Δανού επιστήμονα. Η θέση έχει μέχρι σήμερα δώσει σημαντικές ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στο νησί κατά τη Μεσολιθική περίοδο (10000 – 5000 π.Χ.). Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι η αποκάλυψη σκελετών στο χώρο ενισχύει τις απόψεις τον επιστημόνων για τον χαρακτήρα της.
Το ανθρωπολογικό υλικό αποτελείται από τα οστά τεσσάρων ή πέντε ενηλίκων, ενός έφηβου και ενός βρέφους που αποκαλύφθηκαν μέσα σε μια έκταση λίγων τετραγωνικών μέτρων. Τελευταία αποκαλύφθηκε εκεί ακόμη ένας πλήρης σκελετός ενηλίκου. Τα πρώτα οστά που ήρθαν στο φως χρονολογήθηκαν μεταξύ του 7400 και 6800 π.Χ. Είναι έτσι σημαντικά αρχαιότερα από τη λεγόμενη “Κυρία του Μπονιφάτσιο”, τον σκελετό μιας γυναίκας που έζησε γύρω στο 6500 π.Χ. και που θεωρείται το αρχαιότερο άμεσο τεκμήριο ανθρώπινης παρουσίας στην Κορσική.
Πέρα από την αρχαιότητά τους όμως, τα οστά του Κάμπο Στέφανο μπορούν να δώσουν κι άλλες πληροφορίες. Σύμφωνα με τον παλαιοντολόγο Patrice Courtaud ( CNRS) η απόσπαση και εξέταση DNA από εκεί “θα βοηθήσει να εμβαθύνουμε στη γνώση της γενετικής, της διατροφής και του τρόπου ζωής γενικά”. Με την προοπτική αυτή λοιπόν, τα οστά θα μελετηθούν σε εργαστήρια – ειδικά εκείνα του Πανεπιστημίου του Μπορντώ – πριν εκτεθούν στο Μουσείο Προϊστορικού Sartene, στη Νότια Κορσική.