Η εύρεση των καταλοίπων ενός μεσαιωνικού ιππότη από εργάτες οικοδομής σε πάρκινγκ στο Εδιμβούργο της Σκωτίας είναι μια είδηση που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο μετά τη δημοσιοποίησή της στις 14 Μαρτίου από το δίκτυο UPI.

Ο μεσαιωνικός ιππότης βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη από εργάτες που ειδοποίησαν τους αρχαιολόγους. Ο 500 ετών σκελετός ενήλικου άνδρα βρέθηκε πάνω σε ασβεστολιθική πλάκα χαραγμένη με σταυρό και ξίφος, μεσαιωνικό σύμβολο ευγένειας. Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ότι  πρόκειται να δώσουν έμφαση στα δόντια και τα οστά του νεκρού προκειμένου να καθορίσουν περισσότερες λεπτομέρειες στη ζωή και τον λόγο θανάτου του.

Οι εργάτες που βρήκαν τον ιππότη καθάριζαν χώρο που υπήρξε πάρκινγκ και ο οποίος βρίσκεται πίσω από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το εύρημα φέρνει αναπόφευκτα στο νου την πολυδημοσιευμένη εύρεση των οστών του βασιλιά Ριχάρδου του Γ΄, επίσης κατά την κατασκευή χώρου στάθμευσης οχημάτων στο Λέστερ της Αγγλίας.

Ο ευγενής ιππότης θεωρείται ότι τάφηκε κοντά στα θεμέλια ενός μοναστηριού Δομινικανών του 13ου αι. Η ανασκαφή επίσης αποκάλυψε την ακριβή θέση του μοναστηριού, που ιδρύθηκε το 1230 από τον Αλέξανδρο τον Β΄, βασιλιά της Σκωτίας (1214-1249) και καταστράφηκε κατά την προτεσταντική μεταρρύθμιση  το 1558.

«Σίγουρα γνωρίζαμε την ιστορία της θέσης Χάισκουλ Γιάρντς όταν σπουδάζαμε εδώ αλλά δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα επέστρεφα εδώ για να κάνω μια τέτοια απίστευτη ανακάλυψη», λέει στην εφημερίδα The Scotsman  ο Ρος Μάρεϊ, της υπηρεσίας Headland Archaeology.

Μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης του Εδιμβούργου επίσης αποκαλύπτει ότι επρόκειτο για εκπληκτικό εύρημα  και ότι «υπάρχει πιθανότητα να αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και συναρπαστικές αρχαιολογικές αποκαλύψεις στην πόλη για πολλά χρόνια, καθώς μας εφοδιάζει με πολύ περισσότερα στοιχεία για το πως θα πρέπει να ήταν η ζωή στο μεσαιωνικό Εδιμβούργο».