«Η Αδριάνεια Δεξαμενή και η ομώνυμη πλατεία» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η Λένα Κάραλη, Αρχιτέκτων ΑΠΘ, την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014, στις 18:30, στο πλαίσιο σειράς Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της ομιλίας της η κα Κάραλη: «Η Πλατεία Δεξαμενής οφείλει την ύπαρξή της στην εκεί διατηρούμενη δεξαμενή του Αδριανείου Υδραγωγείου, η οποία μετά από πλήρη σχεδόν ερείπωση, απέκτησε και πάλι τη λειτουργικότητά της κατά τη δεκαετία του1870, στο πλαίσιο των προσπαθειών υδρεύσεως της Πρωτευούσης. Λίγο αργότερα, μια ακόμη δεξαμενή, με λοξή κατεύθυνση, κτίσθηκε στα νοτιοανατολικά της και πολύ σύντομα η διαμορφωμένη αυτή κατάσταση επέβαλε τη δημιουργία και τη μορφή της πλατείας.

»Η παρούσα έρευνα ακολούθησε την ιστορία της ύδρευσης της Αθήνας, από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα, αλλά και την ιστορία του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής. Έγινε προσπάθεια αναγνώρισης των διαδοχικών διαμορφώσεων της πλατείας και καταγραφής των χρήσεων και των μεταβολών με επιπτώσεις στη λειτουργία της. Βάσει αυτών προέκυψε μια ανάλυση πολλών επιπέδων και εν τέλει διατυπώνεται το ερώτημα: ενσωματώθηκε η Ιστορία στην εξέλιξη της πλατείας; Και αντίστροφα: η εξέλιξη της πλατείας συντελεί στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης;»

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Κτήριο Αβέρωφ (Αμφιθέατρο 8), Πατησίων 42, Αθήνα.