Πολιτιστικοί παράγοντες στη Λιβύη και τις γειτονικές της χώρες έχουν «πάρει γραμμή» από την UNESCO ώστε να ωθούν το λαό της χώρας αλλά και διάφορους εμπόρους τέχνης στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Αυτό δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού Ιρίνα Μπόκοβα σε επίσημη ανακοίνωσή της, προειδοποιώντας τους Λίβυους να φυλάξουν τα μνημεία τους και τους εμπόρους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν στο παρελθόν οι πολεμικές συγκρούσεις στα μνημεία των χωρών όπου διεξάγονταν (λεηλασίες, καταστροφές). Επίσης η UNESCO προσφέρεται να σταθεί αρωγός στην εκτίμηση των ζημιών που έχουν προκληθεί σε πέντε λιβυκές θέσεις που περιλαμβάνονται στον διεθνή Κατάλογο Προστατευόμενων Μνημείων ενώ προετοιμάζεται να παρέχει ασφάλεια το συντομότερο.

«Η εμπειρία μας δείχνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταστροφών κατά τη διάρκεια επαναστάσεων. Το γεγονός αυτό μας έχει διδάξει να προβλέπουμε τις καταστροφές που προκαλούνται από άναρχες ομάδες ανθρώπων, συχνά προκαλώντας καταστροφή και στην ακεραιότητά τους. Βιαστικοί μεσάζοντες που αγοράζουν αντικείμενα τέτοιας προέλευσης καθώς και τμήματά τους, ωθούν στην πραγματικότητα περαιτέρω λεηλασίες. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να είναι σήμερα το διεθνές εμπόριο αρχαιοτήτων άγρυπνο σε θέματα που αφορούν τη Λιβύη» αναφέρει η Μπόκοβα.