Βάση επιχειρήσεων θα είναι, μετά την κατάληψή της από τα στρατεύματα του Καντάφι, η Λέπτις Μάγκνα (Leptis Magna). Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το στρατόπεδο των Λίβυων επαναστατών, στη θέση, που βρίσκεται ανάμεσα στη Μιζράτα και την Τρίπολη και όπου σώζεται μια από τις καλύτερα διατηρημένες ρωμαϊκές πόλεις, έχουν μετακινηθεί ήδη όπλα και πυρομαχικά. Πέντε οχήματα με οπλισμό μάλιστα κρύβονται μέσα στα ερείπια.

Η επαναστατική πηγή, στρατιωτικός διοικητής που εδρεύει στην πόλη Ζλιτάν, πληροφορεί επίσης ότι η Λέπτις Μάγκνα επιλέχθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις καθώς, ως επίσημο μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, διατρέχει λιγότερο κίνδυνο να βομβαρδιστεί από τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα. Εξάλλου, και οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι προσπαθούν να αποφύγουν του χώρου, προβάλλοντας και την ευθύνη του ΝΑΤΟ για την αποτυχία του στον εντοπισμό στόχων. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, τα πυρά που εκτοξεύονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μιζράτα, εικάζεται ότι προέρχονται από την αρχαία πόλη.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το ότι με βάση την πόλη όπου σώζεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα θέατρα του αρχαίου κόσμου, πρόκειται να παιχτεί η τελευταία, ελπίζουμε, πράξη ενός σύγχρονου δράματος.