Ο Μάρκο Πόλο, ένας από τους μεγαλύτερους εξερευνητές της ιστορίας, ήταν απατεώνας, ισχυρίζεται νέα αρχαιολογική έρευνα. Εκτός από το γεγονός ότι δεν υπήρξε έμπορος που πέρασε κάποια χρόνια του στην Κίνα και στην Άπω Ανατολή, το πιο πιθανό είναι ότι ο Μάρκο Πόλο δεν ταξίδεψε ποτέ πιο πέρα από τη Μαύρη Θάλασσα, πιστεύει η ομάδα των Ιταλών αρχαιολόγων.

Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονται ότι ο εξερευνητής από τη Βενετία συνέλεγε ιστορίες για τις μυστηριώδεις χώρες της Ανατολής από συναδέλφους του εμπόρους που βρίσκονταν γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και οι οποίοι γνώριζαν διάφορες φήμες από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Μογγολία του 13ου αιώνα.

Έπειτα, συνένωσε τις ιστορίες σε ένα βιβλίο το οποίο και παρουσίαζε ως την αφήγηση των δικών του ταξιδιών από το 1271 έως το 1291. Μάλιστα μιλάει με λεπτομέρειες για τη σχέση του με τον ηγέτη της Μογγολίας, Κουμπλάι Χαν.

Η ομάδα των Ιταλών, καθώς μελετούσε την ιαπωνική ιστορία, εξέφρασε αμφιβολίες για την αξιοπιστία του εθνικού τους ήρωα – βέβαια, και η Κροατία διεκδικεί την καταγωγή του Μάρκο Πόλο. Κατά την έρευνα, οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Ντανιέλ Πετρέλα του Πανεπιστημίου της Νάπολης, κατέληξαν ότι υπάρχουν πολλές αντιφάσεις και ανακρίβειες στην περιγραφή του Μάρκο Πόλο για την εισβολή του Κουμπλάι Χαν στην Ιαπωνία το 1274 και το 1281.

«Μπερδεύει τις δύο εισβολές, αναμειγνύοντας λεπτομέρειες από την πρώτη αποστολή με κάποιες από τη δεύτερη» είπε ο καθηγητής στο ιταλικό ιστορικό περιοδικό Fοcus Storia. «Στην αφήγηση της πρώτης εισβολής, περιγράφει ότι ο στόλος, αφού φεύγει από την Κορέα, χτυπιέται από τυφώνα πριν φτάσει στην ιαπωνική ακτή.

Αλλά αυτό συνέβη το 1281. Είναι στ’ αλήθεια δυνατόν κάποιος που ήταν μάρτυρας να μπερδέψει γεγονότα που είχαν επτά χρόνια διαφορά;».

Ακόμα ένα στοιχείο που ανατρέπει την αλήθεια του Μάρκο Πόλο είναι ότι εκείνος περιέγραφε ότι τα πλοία του μογγολικού στόλου είχαν πέντε κατάρτια, αλλά η αρχαιολογική ανασκαφή απέδειξε ότι είχαν μόνο τρία κατάρτια.

Η νέα έρευνα υποστηρίζεται και από τους ισχυρισμούς που έκανε το 1995 η Βρετανίδα ακαδημαϊκός Φράνσις Γουντ, στο βιβλίο της Πήγε ο Μάρκο Πόλο στην Κίνα;.