Απολιθώματα που έχουν εντοπιστεί στο εσωτερικό του σπηλαίου Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς και χρονολογούνται πριν από 30.000 χρόνια, μεταξύ των οποίων στικτής ύαινας, ελαφοειδών, άγριων βοοειδών και άγριου ημίονου, θα εκτεθούν σε χώρο που αναζητάει ο δήμος Κιλκίς, προκειμένου να δώσουν πληροφορίες για τις κλιματικές αλλαγές και τη ζωή στην περιοχή.

Όπως καταδεικνύεται από τα ευρήματα, την ώρα που όλη η Ευρώπη βίωνε σκληρούς παγετώνες, η Ελλάδα λειτούργησε ως καταφύγιο ζώων με το ήπιο κλίμα της. Τα απολιθώματα θα συμπληρώνονται στην έκθεση από αναπαραστάσεις προϊστορικών ζώων, προκειμένου να δοθεί στους επισκέπτες ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή στην περιοχή του Κιλκίς.

Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου σπηλαίου είναι το γεγονός ότι αποτέλεσε κατά το Άνω Πλειστόκαινο αποκλειστικά τόπο κατοικίας της στικτής ύαινας ως το μοναδικό άντρο υαινών στην Ελλάδα, την ώρα που τα υπόλοιπα σπήλαια κατοικούνταν κυρίως από αρκούδες.

Στη Σιάτιστα, εξάλλου, στο Τραμπάντζειο γυμνάσιο της πόλης, άλλη μία παλαιοντολογική έκθεση πρόκειται να πραγματοποιηθεί, που θα αποτυπώνει την εξέλιξη των προβοσκιδωτών τα τελευταία τρία εκατομμύρια χρόνια.

Η έκθεση θα βασιστεί στην παλαιοντολογική συλλογή που δημιούργησαν το 1900 κάτοικοι της περιοχής (κυρίως μαθητές του Τραμπάντζειου σχολείου). Η συλλογή αυτή αποτελείται κυρίως από οστά προβοσκιδωτών της πλειοκαινικής και πλειστοκαινικής περιόδου (10.000 ως 2.000.000 χρόνια πριν).

Ορισμένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της καταστράφηκαν από τους Γερμανούς κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ όσα απέμειναν εκτίθεντο από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 σε αίθουσα του Τραμπάντζειου γυμνασίου, εωσότου το σχολείο έκλεισε για εργασίες επισκευής και αποκατάστασης. Η έκθεση αναμένεται να είναι επισκέψιμη για το κοινό από τον ερχόμενο Αύγουστο.