Αν οι αρχαιολόγοι δεν έχουν εντοπίσει ακόμη το σημείο όπου τάφηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, ουδείς είναι σε θέση να αμφισβητήσει την αφετηρία του. Μία καινούργια πρωτοβουλία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στρέφεται «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» για να αναδείξει το τεράστιο απόθεμα μνημείων που περικλείουν σε ακτίνα μόλις 80 χιλιομέτρων οι περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, εκεί όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανατράφηκε ο Μακεδόνας στρατηλάτης.

Η δημιουργία ενός Δικτύου Αρχαιολογικών Μνημείων της περιοχής αυτής της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί το θέμα ημερίδας που διοργανώνεται αύριο (10.30) στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους με πρωτοβουλία του δήμου Νάουσας. Η ημερίδα, που έχει τίτλο «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», είναι το πρώτο βήμα της ενδοπεριφερειακής – διαδημοτικής συνεργασίας, στην οποία συμμετέχουν οι δήμοι Βέροιας, Δίου-Ολύμπου, Πέλλας, Νάουσας, οι Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ θα συμμετάσχουν αρχαιολόγοι, ιστορικοί και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι με τη συνεργασία των τεσσάρων δήμων να δημιουργηθεί ενιαίος αρχαιολογικός προορισμός και πόλος έλξης επισκεπτών, συμβάλλοντας στην ολοκληρωμένη -και όχι αποσπασματική, όπως γίνεται μέχρι σήμερα- τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Το υπό σχεδιασμό δίκτυο αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους: Αιγές-Βεργίνα, Δίον, Αρχαία Πέλλα, Σχολή Αριστοτέλους, Μακεδονικοί Τάφοι, Αρχαίο Θέατρο Μίεζας. «Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή ιδέα, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να δημιουργηθεί το δίκτυο αυτό ανάμεσα στα πιο σημαντικά κέντρα της Μακεδονίας, με ενοποιητικό στοιχείο την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», λέει στον «Α» ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτριος Παντερμαλής. «Το σημαντικό είναι να μη μείνουμε στα λόγια, αλλά να γίνει το πρώτο βήμα. Πάνω από όλα χρειάζεται κέφι και δουλειά», τονίζει.

«Οι χώροι και τα μνημεία αυτά ταυτίζονται με τη μακραίωνη Ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό της Μακεδονίας, αλλά και με μεγάλες προσωπικότητες της Ιστορίας όπως ο Φίλιππος Β΄, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο μέγιστος των φιλοσόφων Αριστοτέλης κ.ά. και είναι κτήμα ολόκληρου του ελληνισμού, αλλά και παγκόσμια κληρονομιά», σημειώνει ο δήμαρχος Νάουσας, Α. Καραμπατζός, που είχε την πρωτοβουλία για το εγχείρημα. «Με σκοπό την ανάδειξη και την ολοκληρωμένη αξιοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής μας ως Δίκτυο Αρχαιολογικών Μνημείων, το οποίο θα εξελιχθεί σε ενιαίο αρχαιολογικό προορισμό και πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, θεωρούμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά η διαδημοτική συνεργασία των δήμων Βέροιας, Δίου-Ολύμπου, Νάουσας και Πέλλας, οι οποίοι διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία (ιστορικά, γεωγραφικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά κ.λπ.). Αποτελούν με μία λέξη «ένα τόξο» περιμετρικά της Θεσσαλονίκης, η οποία βεβαίως καλείται να παίξει το δικό της σημαντικό ρόλο στο παρόν και το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας και της Βαλκανικής».