Πλήρης ημερών , σε ηλικία 97 ετών έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουνίου μια από της σπουδαιότερες μορφές της παγκόσμιας αρχαιολογίας, η Κριστιάν Ντερός-Νομπλεκούρ (Christiane Desroches-Noblecourt).

Γεννημένη το 1913 στο Παρίσι, ξεκίνησε να εργάζεται στο τμήμα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο του Λούβρου μετά από ενθάρρυνση του Γάλλου αιγυπτιολόγου Ετιέν Ντριοτόν. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα μέλος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικής Αρχαιολογίας (IFAO) καθώς και η πρώτη γυναίκα επικεφαλής γαλλικής ανασκαφής, το 1938. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε μέλος της γαλλικής αντίστασης και έσωσε τους αιγυπτιακούς θησαυρούς του Λούβρου κρύβοντάς τους σε ελεύθερες περιοχές της Γαλλίας.

Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμά της ήταν η πρωτοβουλία και ο αγώνας της να σώσει δεκατέσσερις ναούς της Νουβίας (Νότια Αίγυπτος/Βόρειο Σουδάν) – μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι διάσημοι ναοί του Αμπού Σίμπελ – από την πλημμύρα που θα τους καταδίκαζε η οικοδόμηση του Μεγάλου Φράγματος του Ασουάν. Το 1960, μαζί με τον Aιγύπτιο Υπουργό Πολιτισμού και μετά από έκκληση της UNESCO, συνέταξε έναν κατάλογο με τα επαπειλούμενα μνημεία και την αίτηση να μετακινηθούν από τις αρχικές τους θέσεις καθώς και να ερευνηθούν διεξοδικά. Στα πλαίσια του έργου, οι ναοί αποσυναρμολογήθηκαν και ξαναχτίστηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο έργο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για χάρη του πολιτισμού. Για την εξασφάλιση της σωστής περάτωσης του έργου και για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, η Νομπλεκούρ δεν δίστασε πάρει επάνω της την ευθύνη της γαλλικής εμπλοκής και «τα βάλει» γι αυτό ακόμη και με τον ίδιο τον Ντε Γκωλ – που τελικά συναίνεσε στις απαιτήσεις της. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στο έργο συνέδραμαν πενήντα χώρες. Και όλα αυτά, στη μέση του Ψυχρού Πολέμου! Η προσπάθεια, που ευοδώθηκε με επιτυχία, συντέλεσε επίσης στο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Αιγύπτου-Γαλλίας που είχαν ψυχρανθεί μετά την κρίση του Σουέζ το 1956.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η Νομπλεκούρ υπήρξε ο άνθρωπος πίσω από μια μεγάλη έκθεση για τον Ραμσή Β΄ το 1976 αλλά και την μεταφορά της ίδιας της μούμιας του φαραώ στη Γαλλία για εξετάσεις. Ήταν η πρώτη φορά που φαραωνική μούμια πέρασε επίσημα τα σύνορα της Αιγύπτου.

Για την προσφορά της η Νομπλεκούρ τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας ( CNRS) και με τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής.