Να συνασπιστεί για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική και πολιτιστική καταστροφή αποφάσισε μια ομάδα από επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Η Νουβία, η γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται στο Βόρειο Σουδάν και την Νότια Αίγυπτο, είναι μια πολύπαθη γη. Δύο φορές μέσα σε εβδομήντα χρόνια, ο λαός της δοκιμάστηκε αφήνοντας τις εστίες του που βυθίστηκαν για πάντα κάτω από τόνους νερού μαζί με πανάρχαια μνημεία-δείγματα της χιλιόχρονης ιστορίας της. Αιτία δεν ήταν κάποια μεγάλη φυσική καταστροφή, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας. Στο όνομα της ανάπτυξης, που σήμαινε έλεγχο της στάθμης των νερών του Νείλου, μεγάλο μέρος της παλιάς Νουβίας μετατράπηκε στη λεγόμενη Λίμνη Νάσερ μετά από την κατασκευή των δύο περίφημων φραγμάτων στο Ασουάν της Αιγύπτου (το 1899-1902, και το 1964). Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε ποτέ άδεια για τα αναπτυξιακά αυτά προγράμματα εκ μέρους των Νουβίων, καθώς οι αρχές τους δεν ερωτήθηκαν ποτέ.

Ακόμα κι αν οι ημέρες εκείνες πέρασαν, η απειλή του εκτοπισμού αγγίζεισήμερα όσο ποτέ άλλοτε  τους εναπομείνατες κατοίκους της Νουβίας. Η προοπτική κατασκευής νέων φραγμάτων στο Νείλο, στο έδαφος του Σουδάν,  είναι παραπάνω από ορατή καθώς η κατασκευή μιας σειράς φραγμάτων έχει ξεκινήσει ενώ μια ειδική μονάδα διαχείρισης του θέματος που υπάρχει στο Σουδάν αποτελεί ήδη ξεχωριστό υπουργείο. Στα προγράμματα αυτά δεν υπάρχει όμως καμία μνεία στην αντιμετώπιση της αναπόφευκτης ανθρωπιστικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κρίσης που θα επέλθει, με τον ίδιο τρόπο που είχε γίνει και στο παρελθόν.

Το κενό αυτό καλείται να αντιμετωπίσει η  Αμερικανική Επιτροπή Νουβιακής Κληρονομιάς, ενημερώνοντας τη διεθνή κοινότητα για το Νουβιακό ζήτημα και προσκαλώντας τα μέλη της σε ανάλογες δράσεις. Πρόκειται για μια ομάδα επιστημόνων που ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη σωτηρία της Νουβιακής κληρονομιάς. Με πρόεδρο τον διάσημο αιγυπτιολόγο James P. Allen ( πρόεδρο επίσης του Διεθνούς Συνδέσμου Αιγυπτιολόγων  – ΙΑΕ)  και αντιπρόεδρο τον John Coleman Darnell (καθηγητή Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου του Γέιλ), η ομάδα καλεί όσους ενδιαφέρονται για τη διαφύλαξη των πολιτισμικών θησαυρών της Νουβίας, υλικών και άυλων, καθώς και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων, να υποστηρίξουν το εργο τους.

Όποιος λοιπόν επιθυμεί να ενημερώνεται αλλά και να συμμετέχει ενεργά στη δράση για τη διαφύαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του Σουδάν μπορεί να επικοινωνήσει με την Επιτροπή στις διευθύνσεις που δίνονται στο τέλος του κειμένου αυτού.