Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με τη διοργάνωση της όπερας “Ιδομενέας” του Μότσαρτ στο Μινωϊκό Ανάκτορο της Κνωσού.

Ενώ η εισήγηση στο ΚΑΣ ήταν θετική και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού έβλεπε με πολύ καλό μάτι μία τέτοια διοργάνωση,  δεν “τα βρήκαν” στον χώρο διεξαγωγής της συναυλίας. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έλαβε, τελικά, κατά πλειοψηφία, αρνητική απόφαση.

Όπως επισημαίνει η εισηγήτρια κ. Νικολέττα Βαλάκου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το ανάκτορο της Κνωσού είναι για τον μινωικό πολιτισμό ό,τι η Ακρόπολη για τον κλασικό. Ωστόσο «Θα μπορούσε να γίνει σε άλλον χώρο η συναυλία, ας πούμε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου».

Το αίτημα για την παραχώρηση χρήσης της κεντρικής αυλής του ανακτόρου για την εν λόγω συναυλία υπέβαλε ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο διεξαγωγής του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Τεχνών.

Το σκεπτικό ήταν ότι η συγκεκριμένη όπερα, που αναφέρεται στον βασιλιά της Κρήτης Ιδομενέα, δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στο νησί. Ίσως γι΄ αυτό το λόγο και οι διοργανωτές θέλησαν να παιχτεί στο εντυπωσιακότερο όλων των μινωικών ανακτόρων. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να τοποθετηθούν 500 – 600 καθίσματα μπροστά από την αίθουσα του θρόνου, εκτός από τα φωτιστικά και τις ηχητικές εγκαταστάσεις.

Έτσι, το επιχείρημα δεν έπεισε. «Είναι ένα ευπαθέστατο μνημείο. Ποτέ δεν έχουν περάσει συγχρόνως 600 άτομα από το ανάκτορο. Το επιχείρημα δεν είναι ιστορικό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νικόλαος Σταμπολίδης.