Το Παλάτσο Φαρνέζε στη Ρώμη, που σήμερα στεγάζει τη Γαλλική Πρεσβεία, θεωρείται, κατά κοινή ομολογία, ως ένα από τα αριστουργήματα της Αναγεννησιακής τέχνης στην Ιταλία.

Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι στα θεμέλιά του κρύβονται δύο εξαιρετικά ψηφιδωτά, ηλικίας 2.000 ετών, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες της Ρώμης.

Το πιο καλοδιατηρημένο ψηφιδωτό είναι μια εξαιρετική ασπρόμαυρη απεικόνιση τεσσάρων γυμνών αθλητών, στη ράχη αλόγων, και χρονολογείται τον 2ο αι. μ.Χ. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, η περιοχή ήταν μέρος του τεράστιου Πεδίου του Άρεως (Campus Martius) και βρισκόταν κοντά στο Στάδιο του Δομιτιανού, σημερινή Πιάτσα Ναβόνα, όπου πραγματοποιούνταν αθλητικοί αγώνες και αργότερα μονομαχίες.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το ψηφιδωτό ίσως έχει κάποια σχέση με το Trigarium (χώρο εκπαίδευσης αλόγων), που βρισκόταν σε μικρή απόσταση, δίπλα στον Τίβερη.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Isabella Ruggiero οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν παθιασμένοι με τους ιππικούς αγώνες. «Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε τι είδους αθλητές ήταν», προσθέτει. «Στο ψηφιδωτό υπάρχει ένα άλογο για τον καθένα, ωστόσο συνήθως οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν δύο άλογα, και πηδούσαν από το ένα στο άλλο».

Το δεύτερο ψηφιδωτό που βρίσκεται κάτω από το Παλάτσο απεικονίζει ψάρια και άλλα θαλάσσια όντα, καθώς και θεούς της θάλασσας. Κατασκευασμένο και αυτό με άσπρες και μαύρες ψηφίδες, θεωρείται ότι είναι έργο της εποχής της δυναστείας των Σεβήρων.