Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς 2011 (European Museum Award 2011) που χορηγείται ετησίως από τον οργανισμό European Museum Forum και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης θα διεκδικήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Ο διαγωνισμός και η απονομή των Βραβείων για το 2011 έχει προγραμματιστεί για τις 17-22 Μαΐου στο Μπρέμερχαφεν της Γερμανίας. Με το πρώτο Βραβείο του ΕΜΥΑ έχει τιμηθεί το Μουσείο Λαϊκής τέχνης του Ναυπλίου το 1981 και με το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης το 2005.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής έγινε μια ουσιαστική και μεθοδική προετοιμασία τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να είναι σε θέση να διεκδικήσει ένα από τα πρώτα Βραβεία. Αντιμετωπίστηκαν όλα τα προβλήματα πρόσβασης στο Μουσείο των ατόμων με ειδικές ανάγκες, δημιουργήθηκε ειδική Έκθεση Αφής για άτομα με προβλήματα όρασης, στην οποία τοποθετήθηκαν αντίγραφα αντικειμένων της Έκθεσης του Μουσείου και λίγα, ενδεικτικά και αντιπροσωπευτικά, από άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, εκτυπώθηκαν φυλλάδια και βελτιώθηκε η σήμανση για άτομα με προβλήματα ακοής. Αναβαθμίστηκε η Αίθουσα Εκδηλώσεων ώστε να μπορεί να φιλοξενεί διάφορες Εκθέσεις ενώ παράλληλα καταρτίστηκαν Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε δεκαπέντε θεματικές ενότητες με αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή και εκδόσεις, που πραγματοποιούνται σε χιλιάδες μαθητές ετησίως. Οργανώθηκαν σεμινάρια, ομιλίες και μαθήματα που απευθύνονταν και απευθύνονται σε ενήλικα άτομα, με σκοπό να φέρουν την τοπική κοινωνία κοντά στο Μουσείο και τις δραστηριότητές του. Αναβαθμίστηκαν, επίσης, οι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας του Μουσείου και κατά τον ίδιο τρόπο διαμορφώθηκαν και οι εξωτερικοί χώροι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται πλέον και μία ενδιαφέρουσα έκθεση σύγχρονων γλυπτών από καλλιτέχνες που εργάστηκαν αφιλοκερδώς.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής ιδρύθηκε με σκοπό να αναδείξει τον αρχαιολογικό πλούτο και το σημαντικό ιστορικό παρελθόν της αρχαίας πόλης που ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου της Ελίμειας. Οι εγκαταστάσεις του καταλαμβάνουν συνολική έκταση 4.500 τ.μ., με εκθεσιακό χώρο συνολικής έκτασης 1000 τ.μ. περίπου.

Η Έκθεση είναι δομημένη χρονολογικά και θεματικά και δόθηκε βαρύτητα τόσο στην επιστημονική παρουσίαση των ευρημάτων, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εξειδικευμένων επισκεπτών, όσο και στην ανάδειξη του εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ώστε να μυηθεί και ο πλέον ανυποψίαστος επισκέπτης σε βασικούς τομείς της αρχαίας ιστορίας και πολιτισμού.