Η ελληνική κρίση φαίνεται να έχει προκαλέσει ισχυρό σοκ στην αγορά της τέχνης, με τον συνολικό τζίρο του Greek Sale του οίκου Sotheby’s που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο, να βυθίζεται στο ποσό των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ και να σημειώνεται μονάχα ένα ρεκόρ καλλιτέχνη σε δημοπρασία για έναν πίνακα του Γιάννη Γαΐτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πωλήθηκαν μόνο 63 έργα από τα 131 και εντυπωσιακοί πίνακες σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων δεν βρήκαν αγοραστή.
Η συνεχής πτώση είναι εντυπωσιακή αν σκεφτεί κανείς ότι από τα 11,8 εκατομμύρια ευρώ του ανοιξιάτικου πλειστηριασμού του 2008 του ίδιου οίκου και τα 11,5 εκατομμύρια του Νοεμβρίου του 2007, φτάσαμε σήμερα σε επίπεδα όμοια με εκείνα πριν από το 2005. Τότε οι Έλληνες είχαν αρχίσει να ανακαλύπτουν τη γοητεία του συλλέγειν και των δημοπρασιών ελληνικού ενδιαφέροντος σε βρετανικό έδαφος. Σήμερα οι περισσότεροι προσπαθούν να πουλήσουν έργα που έχουν στην κατοχή τους και λίγοι τελικά αγοράζουν αυτά που βγαίνουν στο σφυρί, τα οποία ενίοτε είναι σε καλές τιμές.
Στη χθεσινή δημοπρασία από τα πέντε έργα με την υψηλότερη εκτίμηση, βρήκε αγοραστή μόνο το 5ο κατά σειρά. Ήταν ένα «Ερωτικό» του Γιάννη Μόραλη που κατοχυρώθηκε στην τιμή χαμηλής εκτίμησης. Έφτασε μαζί με την προμήθεια τα 272.926 ευρώ και ανακηρύχθηκε στο πιο ακριβό έργο του πλειστηριασμού. Πίνακες του Τσαρούχη, του Παρθένη, του Βολανάκη και του Θεόφιλου, παρά την υψηλή καλλιτεχνική τους αξία, έμειναν στα αζήτητα. Στη δεύτερη θέση ήρθε το έργο του Βολανάκη «Η αναχώρηση», που άλλαξε κάτοχο έναντι 218.624 ευρώ. Άλλοι πίνακες όπως εκείνος του Μιχάλη Οικονόμου «Το σπίτι που ονειρεύεται» (Ύδρα) που βρέθηκε στην τρίτη θέση, θα είχε πιθανώς πωληθεί σε πολύ πιο υψηλή τιμή πριν από μερικά χρόνια. Χθες έπιασε 137.170 ευρώ. Στην τέταρτη θέση τα «Λουλούδια» του Χατζηκυριάκου – Γκίκα με 137.170 ευρώ και στην πέμπτη ο Μαλέας με τα «Ελαιόδενδρα» (Μυτιλήνη) που «έπιασαν» τα 110.019 ευρώ.

Πηγή: Μαργαρίτα Πουρνάρα, Καθημερινή, 10/05/11