Ως τη δυσμενέστερη χρονιά μετά τον πόλεμο για την Αρχαιολογική Εταιρεία, χαρακτήρισε το 2010 ο γενικός γραμματέας της και ακαδημαϊκός κ. Βασίλειος Πετράκος κατά τη χθεσινή παρουσίαση του έργου της.
Στην ομιλία του ο κ. Πετράκος τόνισε ότι η Εταιρεία «δέχτηκε μεγάλο οικονομικό πλήγμα, που είχε άμεσες κακές συνέπειες για το επιστημονικό της έργο. Στα χαμένα χρόνια της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να προσθέσουμε και τα χρόνια της χαμένης προόδου στην αρχαιολογία», είπε.

Το Έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας
Στον Στρόφιλα της Άνδρου, σε οικισμό της Νεολιθικής Εποχής, εντοπίστηκαν ένα πλοίο με σημαία, τετράποδο ζώο που ετοιμάζεται για έφοδο, διαδοχικά ζεύγη ανθρώπινων πελμάτων, αλλά και πιο «μοντέρνες» απεικονίσεις, με δακτυλιόσχημα θέματα και κυκλικές βαθύνσεις. Ο κ. Πετράκος, αναφερόμενος εκτενώς στα νέα ευρήματα του Στρόφιλα, σημείωσε πως, κατά την ανασκαφέα, η γνωστή και από προηγούμενα χρόνια ύπαρξη τόσων βραχογραφημάτων με πλοία σημαίνει «οργάνωση στον κόσμο των ναυτικών που θα είχε σχέση με τις κατηγορίες των πλοίων ή με τον ιδιοκτήτη τους».
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα και στη Θουρία της Δυτικής Μεσσηνίας. Η Ξένη Αραπογιάννη εντόπισε «κάπως ιδιότυπο κτίριο», χρονολογούμενο στον 4ο-3ο αι. π.Χ. Επίσης, στη θέση που είχε κατά την αρχαιότητα βρέθηκε αρχαίο χρηματοκιβώτιο («θησαυρός»). Στο χείλος κοιλότητας «σχηματιζόταν υποδοχή για την τοποθέτηση μεταλλικού καλύμματος, το οποίο ίσως έφερε σχισμή για τα νομίσματα».
Στην αρχαία Μεσσήνη, που βραβεύθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Europa Nostra για τις εργασίες που γίνονται εκεί από τον Πέτρο Θέμελη, έγιναν κατά κύριο λόγο αναστηλώσεις.
Στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί Τας, στους αρχαίους Φιλίππους της Μακεδονίας, η Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη βρήκε λείψανα φούρνου με τετραποδικό αγγείο και μια τάφρο που «φυσικά θα είχε γίνει ως εμπόδιο των αγρίων ζώων». Εντοπίστηκαν ακόμη λάκκοι αποθήκευσης δημητριακών, μεγάλη ποσότητα από σπόρους ρόβης, λίθινα και οστέινα εργαλεία, μηλόπετρες, σιτάρι, σταφύλια και βελανίδια.
Η περσινή ήταν η τελευταία ανασκαφική περίοδος για τον Γιάννη Σακελλαράκη, που «έφυγε» τον Οκτώβριο. Παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, ήταν παρών στις ανασκαφές στη Ζώμινθο, όπου βρέθηκαν κατάλοιπα κτιρίων και άφθονη κεραμική. Στο Ιδαίο Άντρο, κάτω από το λεγόμενο άδυτο, «βρέθηκαν πολλά μικρά θραύσματα χάλκινων αγγείων, χρυσά και χάλκινα ελάσματα, ελεφάντινα και πολλά όστρακα αγγείων διαφόρων περιόδων».
Τέλος, ο κ. Πετράκος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο βιβλίο του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου-Βενετά Πόλεις και μνημεία στην Ελλάδα του Όθωνος, που εξέδωσε πέρυσι η Αρχαιολογική Εταιρεία.

Πηγή: Έθνος, 9/5/2011 (Αγγελική Κώττη)
Β.Η.