Τον Δεκέμβριο του 2002, τέσσερις επίδοξοι ερευνητές πήραν το Ρομίλντα και πήγαν στη Φολέγανδρο για να καταγράψουν συνταγές μαγειρικής. Την ίδια χρονιά η ομάδα ξεκίνησε να δημιουργεί το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας των Κυκλάδων, μια σειρά από αφηγήσεις νησιωτών για την καταγωγή τους, την ιστορία τους, τη ζωή τους, το παρόν και το μέλλον τους, που έσωσαν σε χιλιάδες απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις. Τα λόγια των ανθρώπων συνοδεύονται από παλιές φωτογραφίες, κοινοτικά έγγραφα, αρχεία από σταθμούς χωροφυλακής και προσωπική αλληλογραφία, δημιουργώντας μια εικόνα πολύ διαφορετική από εκείνη του τουριστικού στερεοτύπου για τα νησιά, η οποία όμως είναι και πολύ πιο συναρπαστική.
Σήμερα η ομάδα έχει όνομα και μια σειρά αξιόλογες δράσεις στο ενεργητικό της. Ονομάζεται Δημιουργική Ομάδα Media dell΄ Arte και η γενική της πρωτοβουλία για τις Κυκλάδες «Σχέδιο Νησολόγιο». Από το 2008 η ομάδα μοιράζεται το πολύχρωμο υλικό από τα νησιά εκδίδοντας βιβλία και διοργανώνοντας εκθέσεις. Τον Μάιο του 2008 έκανε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Μικρά Νησιά (INSULAE: Conferenza Europea sulle Isole Minori, Elba-Italia).
Η παρουσίαση του Αρχείου κινητοποίησε τους εταίρους για την καταγραφή της δικής τους προφορικής ιστορίας: η Γαλικία σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της υπό διωγμό μέχρι το θάνατο του Φράνκο Γαλικιανής γλώσσας και ιστορίας, η Γερμανία η Τσεχία και η Πολωνία για την καταγραφή της ιστορίας των μαζικών μετακινήσεων γερμανικού πληθυσμού από τον Χίτλερ σε κατεχόμενα εδάφη και η εκδίωξή τους μετά το τέλος του πολέμου. Σήμερα, διάφοροι οργανισμοί από τις παραπάνω χώρες έχουν δημιουργήσει μέτωπο συνεργασίας για το σκοπό αυτό ενώ η Media dell΄ Arte θα παράσχει τεχνογνωσία και μεθοδολογικά εργαλεία για τη δημιουργία των αρχείων αυτών. Μάλιστα, ένα νέο λογισμικό, το “Verba Manent” θα συντελέσει στη διαχείριση και ταξινόμηση τέτοιου τύπου αρχειακού υλικού, απευθυνόμενο σε ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, ιστορικά αρχεία και οργανισμούς με ανάλογο ερευνητικό έργο οι οποίοι θα μπορούν να διαθέτουν στη συνέχεια το δημοσιευμένο υλικό τους στο διαδίκτυο.