Έκανε την πρώτη του αρχαιολογική ανακάλυψη ενώ ήταν ακόμη μαθητής. Στην είσοδο ενός σπηλαίου σε παραλία της Ερμιονίδας, το Φράγχθι, είχε βρει όστρακα τα οποία, όπως αποδείχθηκε αργότερα, προέρχονταν από μία εκ των σημαντικότερων παλαιολιθικών θέσεων του ελληνικού χώρου, αφού πιθανότατα κατοικήθηκε από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ και σίγουρα από τον homo sapiens.

Έκτοτε ο Άδωνις Κύρου, «ερασιτέχνης» αρχαιολόγος με την ουσιαστική έννοια του όρου, παράλληλα με τη δημοσιογραφική και εκδοτική του πορεία ως εκδότης της «Εστίας», θα έκανε και άλλες ανακαλύψεις σε όλη την Ελλάδα με ευρήματα που θα ζήλευαν και οι επαγγελματίες του χώρου: ιερά, ναοί και άλλοι λατρευτικοί χώροι στην Αττική, την Ερμιονίδα και τις Κυκλάδες, τείχη και πύργοι, οικισμοί, νεκροταφεία.

Η αναγνώρισή του, επομένως, ως συλλέκτη την οποία αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ήταν το φυσικό επόμενο για έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πόσο μάλλον, που ο ίδιος εξέφρασε πρόσφατα την επιθυμία να δωριστεί το σύνολο της συλλογής σε κρατικά μουσεία της περιφέρειας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κύρου είχε αποκτήσει άδεια κατάρτισης ιδιωτικής συλλογής από το 1971, η οποία αρχικώς περιελάμβανε 120 αρχαία αντικείμενα, 23 εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα, 1.603 νομίσματα και 1.689 μολυβδόβουλα.

Έκτοτε όμως, αφενός η συλλογή αναπτύχθηκε περαιτέρω και αφετέρου ο ίδιος πραγματοποίησε εξαιρετικές δωρεές σε μουσεία της χώρας με μεγάλο αριθμό νομισμάτων και άλλων αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα ως σήμερα κ. Κύρου έχει δωρίσει 2.907 μολύβδινα σύμβολα, νομίσματα και αρχαία αντικείμενα στο Νομισματικό Μουσείο, 84 νομίσματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και μεγάλο αριθμό νομισμάτων και άλλων αρχαιοτήτων στο Μουσείο Σπετσών.

Επίσης έχει υποβάλει αίτηση στην Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών για τη δωρεά άλλων 73 νομισμάτων σε διάφορα μουσεία, καθώς και μιας μαρμάρινης κεφαλής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου.

Για όλους αυτούς τους λόγους άλλωστε ο Άδωνις Κύρου έχει τιμηθεί ιδιαίτερα από το Σώμα των αρχαιολόγων.