Περισσότερα ερωτηματικά άφησε όπως φαίνεται η πολυαναμενόμενη όσο και αμφιλεγόμενη τριήμερη επίσκεψη εκπροσώπων της UNESCO στην Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα. Η επίσκεψη είχε σκοπό την επιθεώρηση αρχαιολογικών χώρων που δέχτηκαν ληστρική επιδρομή.

Αφετηρία της επίσκεψης στάθηκε το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Αιγυπτιακού Μουσείου Tarek el Awady, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού με επικεφαλής τον Christian Manhart ενθουσιάστηκαν με την κατάσταση του μουσείου, την οποία βρήκαν διαφορετική από αυτό που περίμεναν με βάση την μέχρι σήμερα μιντιακή κάλυψη των συμβάντων στο χώρο. Αρνούμενα επίσης τον ρόλο τους ως επιθεωρητές τα μέλη της UNESCO ισχυρίστηκαν ότι είναι εκεί για να προσφέρουν «χείρα βοηθείας» στην προστασία της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήδη, η διεθνής επιτροπή για τα μουσεία ICOM, της οποίας ο επικεφαλής F. Desmarais βρίσκεται στην Αίγυπτο ως μέλος της αντιπροσωπείας της UNESCO, συντάσσει κατάλογο κλεμμένων αιγυπτιακών αρχαιοτήτων με σκοπό την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης τους σε αρχαιοκαπηλικούς κύκλους.

Η επιτροπή της UNESCO επισκέφθηκε ακόμα τις θέσεις Γκίζα, Σακάρα, Αμπουσίρ και Νταχσούρ καθώς και το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού. Ζήτησαν μάλιστα την αφαίρεση σύγχρονων κατασκευών – παραπηγμάτων και τζαμιού – από το εσωτερικό μνημείων στο Αμπουσίρ και τη Σακάρα.

Η δράση της ίδιας της UNESCO πάντως είναι ασαφής. Πρόθεση για άμεση οικονομική βοήθεια δεν έχει διατυπωθεί ενώ πρόκειται να αποσταλούν «ειδικοί στην τεχνολογία» μεταξύ των οποίων θα συγκαταλέγεται και προσωπικό ειδικευμένο στα μέτρα ασφαλείας. Οι εκπρόσωποι του οργανισμού επίσης έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να «γνωρίσουν καινούριους υπευθύνους και να δημιουργήσουν επαφή» τη στιγμή που εκκρεμεί ακόμη η αναγόρευση γενικού υπευθύνου για τις αρχαιότητες.

Την αμφισβήτησή τους για τα θετικά οφέλη της επίσκεψης έχουν εκφράσει ήδη μερίδα του αιγυπτιακού τύπου και της επιστημονικής κοινότητας αλλά και ο τελευταίος γενικός υπεύθυνος αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, ο οποίος απάντησε στη διεθνή ομάδα με μια δική του επίσκεψη σε πληγείσες θέσεις. Να σημειωθεί ότι ένας κατάλογος υπογραφών ατόμων που ζητούν τόσο την αφαίρεση των σύγχρονων κατασκευών από τους αρχαιολογικούς χώρους όσο και την άμεση αναγόρευση επικεφαλής αρχαιοτήτων έχει σταλεί στον πρωθυπουργό Εσάμ Σαράφ.

Σύνταξη, με πληροφορίες από Al Ahram και Almasry Alyoum, 30/03/11

Ζ.Ξ.