Αγνωστη παραμένει η ταυτότητα των τριών νεκρών που είχαν εντοπιστεί στην αγορά της αρχαίας πόλης της Βεργίνας σε δύο διαδοχικά καλοκαίρια (2008 και 2009). Τόσο οι ταφές,  εκτός των νεκροταφείων της περιοχής, τόσο και τα  πολύτιμα κτερίσματά τους  – κυρίως η  αποκάλυψη του 2008 με το χρυσό στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς  –  είχαν προκαλέσει την απορία τόσο των ανασκαφέων μελών της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Βεργίνας (με επικεφαλής την καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ και ευρωβουλευτή Χρυσούλα Παλιαδέλη) όσο και του διεθνούς κοινού. Δυόμισι χρόνια μετά την πρώτη αποκάλυψη όμως, οι νεκροί και ο λόγος για τον οποία τάφηκαν στην αγορά παραμένουν άλυτο μυστήριο.

Αυτό είναι μάλλον το συμπέρασμα που προκύπτει μετά και τις εξετάσεις των δύο ταφών που αποκαλύφθηκαν το 2009, οι οποίες  έφεραν στο φως περισσότερα στοιχεία για τους νεκρούς και τη φροντίδα της οποίας έτυχαν. Και στις δύο περιπτώσεις, οι νεκροί είχαν καεί και τα λείψανα από την καύση είχαν τοποθετηθεί μέσα σε αγγείο. Η πρώτη ταφή αφορά οστά ενηλίκου, άγνωστου φύλου, τα οποία βρέθηκαν εντός αργυρής υδρίας και ακτέριστα. Η δεύτερη αφορά τα οστά μικρού παιδιού τα οποία βρέθηκαν στον μοναδικό γνωστό μέχρι σήμερα Παναθηναϊκό Αμφορέα που είναι κατασκευασμένος από άργυρο. Η ταφή αυτή ήταν πλούσια κτερισμένη: περιείχε χρυσά σκουλαρίκια με φτερωτές Νίκες, χρυσά διακοσμητικά δισκάρια διακοσμημένα με ακτίνες και ένα ακόμη χρυσό στεφάνι με φύλλα ελιάς! Τα κτερίσματα μάλιστα δείχνουν ότι το παιδί, ηλικίας 5-7 ετών, ήταν μάλλον κορίτσι.

Σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής της κυρίας Παλιαδέλη, «Οι δύο ταφές που εντοπίστηκαν το 2009 δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με την υπόθεση εργασίας για την ταύτιση του πρώτου νεκρού, με το στεφάνι βελανιδιάς, με τον Ηρακλή, νόθο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης. Απλώς προσθέτουν στο πολύτιμο αυτό ταφικό σύνολο δύο νέα πρόσωπα (ένα ενήλικο και ένα νήπιο, πιθανότατα κοριτσάκι) που προφανώς συνδέονται με τον τελευταίο των Τημενιδών, χωρίς να είμαστε σε θέση, λόγω της σιωπής των αρχαίων πηγών, να τα ταυτίσουμε με συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα».

Πηγή: Το Βήμα, 10/03/11

Ζ.Ξ.