Τρεις εβδομάδες αναταραχών μετράει ήδη η Λιβύη, γεγονός που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες, ανάμεσα σε άλλα, και για τα ιστορικά της μνημεία. Ανάμεσα στις θέσεις που απειλούνται είναι η Λέπτις Μάγκνα, η μεγάλη ρωμαϊκή πόλη που είναι πασίγνωστη τόσο για την ιστορία της – είναι γενέτειρα του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου – όσο και για την καλή διατήρηση των ερειπίων της (π.χ. το αμφιθέατρό της).
Παρά τη δυσκολία στην επικοινωνία με τους κατοίκους της μαρτυρικής χώρας, και σε συνεχώς μεταβαλλόμενη ατμόσφαιρα, δύο αρχαιολόγοι που εργάζονταιο στο χώρο ήταν σε θέσεις να δώσουν πληροφορίες στο πρακτορείο Reuters. Κατά τα λεγόμενά τους, τα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης δεν έχουν πληγεί, ενώ φαίνεται ότι και άλλες θέσεις έχουν προς το παρόν διαφύγει τον κίνδυνο. Στα χέρια πολιτών φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες Αιγυπτίου πρόσφυγα στην Τυνησία ότι βρίσκεται η θέση Σάμπραθα, όπου επίσης σώζεται ρωμαϊκή πόλη με αξιόλογο αμφιθέατρο. Σύμφωνα επίσης με τον αρχαιολόγο Paul Bennett, επικεφαλής αποστολής υπό την αιγίδα της βρετανικής Εταιρείας Λιβυκών Σπουδών, η ύπαρξη μπλόκων που προϋποθέτουν τον καταμερισμό στην τήρηση της ασφάλειας από τοπικές κοινότητες, εξασφαλίζει την προστασία των αρχαιοτήτων από τους πολίτες.

Για την ιστορία, η Λιβύη ξεκίνησε να ανασκάπτεται σοβαρά από την εποχή της ιταλικής κατοχής της από τον Μουσολίνι, ο οποίος και ήλπιζε να αναδείξει το ρωμαϊκό παρελθόν της χώρας. Την εποχή εκείνη ανακαλύφθηκαν επίσης και τα πρώτα κοιτάσματα πετρελαίου. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Καντάφι το 1969, ορισμένες ξένες αρχαιολογικές αποστολές είχαν συνεχίσει να εργάζονται στη χώρα, παρά τη γενική αποκοπή της χώρας από τη Δύση.

Πηγή: Reuters, 27/02/11

Z.Ξ.