Τουλάχιστον ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Νέα Κρήτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο επισκέπτης, φτάνοντας στην κεντρική είσοδο, πρέπει να περιμένει στην ουρά προκειμένου να αγοράσει το εισιτήριο, καθώς τα μηχανήματα αυτόματης αγοράς εισιτηρίων, τα οποία τοποθετήθηκαν πριν από δύο χρόνια, δεν λειτούργησαν ποτέ, όπως και τα μηχανήματα ελέγχου εισιτηρίων.
Το μεγάλο κλιμακοστάσιο-κεντρική είσοδος των βασιλικών διαμερισμάτων, που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα, παραμένει κλειστό τα τελευταία 16 χρόνια λόγω εργασιών που δεν τελειώνουν ποτέ, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να χάνει το σημαντικότερο κομμάτι για να αντιληφθεί το θαύμα της αρχιτεκτονικής δόμησης του μινωικού πολιτισμού. Αντί γι’ αυτό και αντί να δει κανείς την αρχαιότερη της Ευρώπης τουαλέτα της βασίλισσας και παράλληλα βασιλικά διαμερίσματα, συναντά κλειστές πόρτες και χώρους γεμάτους από οικοδομικά υλικά.
Το αποχετευτικό σύστημα σε πολλά σημεία έχει κιγκλίδωμα, με αποτέλεσμα να πέφτουν μέσα διάφορα αντικείμενα, ενώ οι σωληνώσεις του υδραυλικού συστήματος —3.800 ετών— είναι εκτεθειμένες, χωρίς πλαίσιο. Εκτεθειμένες είναι και οι πέτρες βασάλτη στο εργαστήριο του λιθοξόου, που δείχνουν ότι οι Μινωίτες ήταν μεγάλοι τεχνίτες αλλά και θαλασσοκράτορες, αφού αυτές οι πέτρες ήταν εισαγωγής.
Η βόρεια είσοδος, η πιο σημαντική από όλες διότι είχε δρόμο που κατέληγε στο λιμάνι, όταν βρέξει πλημμυρίζει από όμβρια ύδατα. Επίσης, παντού υπάρχουν διάσπαρτα τμήματα αγγείων σε ένα χώρο που δεν υπάρχουν κάμερες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τέλος, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις σημαντικές ανασκαφές που υπάρχουν περιμετρικά του ανακτόρου οι οποίες ποτέ δεν ήταν προσβάσιμες στους επισκέπτες, όπως νότια του ανακτόρου το Καραβάν Σεράι (πανδοχείο), το μικρό ανάκτορο (βίλα «Αριάδνη») που βρίσκεται δυτικά και ο μεγάλος βασιλικός τάφος μετά το Καραβάν Σεράι, όπου έχει βρεθεί το δακτυλίδι του Μίνωα.
Πηγή: Νέα Κρήτη, 22/2/2011
Β.Η.