Με την ίδρυσή του το 1997, στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, το Μουσείου Μαροκινού Ιουδαϊσμού έγινε το πρώτο μουσείο με το αντικείμενο αυτό σε έδαφος αραβικής χώρας. Σήμερα, 14 χρόνια μετά, συνεχίζει να δίνει μαθήματα πολιτισμού προβάλλοντας την αλληλεπίδραση δύο λαών τόσο εχθρικών αλλά και τόσο κοντινών μεταξύ τους.
Στα εκθέματα περιλαμβάνονται εργαλεία, είδη ρουχισμού και ακόμα κι ένα ολόκληρο εργαστήριο κοσμηματοποιίας – όλα μάρτυρες της εβραϊκής παρουσίας στο Μαρόκο που, μέσω της παροικίας εκεί μετρά 2.000 χρόνια. 5.000 Εβραίοι ζουν σήμερα στο Μαρόκο, μεταξύ των οποίων οι 2.000 στην ίδια την Καζαμπλάνκα, γεγονός που μαρτυρά ότι η συνύπαρξη με τους άραβες μουσουλμάνους που αποτελούν και την πλειοψηφία των κατοίκων είναι μια μόνιμη κατάσταση, τμήμα όχι μόνο της ιστορίας αλλά και του παρόντος της χώρας.
Σύμφωνα με την Ζhor Rehihil, έφορο του μουσείου, Μαροκινή και μουσουλμάνα στο θρήσκευμα, η αποστολή του χώρου είναι να δείξει ότι υπάρχουν και Μαροκινοί με άλλη θρησκεία και άλλο πολιτισμό, πέρα από τον επικρατούντα αραβοϊσλαμικό. Όπως δηλώνει ο διευθυντής του μουσείου και ακτιβιστής κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της χώρας από τους Γάλλους Simon Levy, το Μαρόκο πρέπει να αναγνωρίσει την εβραϊκή του κληρονομιά ως τμήμα της ιστορικής διαφορετικότητάς του. Πάντως, στη χώρα υπάρχουν σήμερα συναγωγές καθώς και εβραϊκά σχολεία στα οποία είναι εγγεγραμμένοι όχι μόνο εβραίοι αλλά και μουσουλμάνοι μαθητές!

Πηγή: Al Arabiya, 10/02/11

Ζ.Ξ.