Προϊστορικές, κλασικές, ελληνιστικές και βυζαντινές αρχαιότητες όλες μαζί συγκεντρωμένες σε ένα μικρό νησί: τους Λειψούς. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε την εξ ολοκλήρου κήρυξή του ως αρχαιολογικό χώρο, πλην της κορυφής ενός λόφου.
Με έκταση μόλις 16 τ. χλμ. και με ονομασία αρχαία —Λεψία το αναφέρουν οι επιγραφές— το αιγαιοπελαγίτικο νησί κατοικήθηκε από την 4η-3η π.Χ. χιλιετία αλλά το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο που σώζεται είναι το Κάστρο, το οποίο φαίνεται να είχε ιδιαίτερη σημασία κατά την Ελληνιστική εποχή. Ευρήματα επιφανειακά όμως υπάρχουν από όλες τις ιστορικές περιόδους, όπως στη θέση Κουσέλιο όπου σώζονται λείψανα ενός αρχαίου οικισμού, που είχε διάρκεια ζωής από την Κλασική εποχή ως τη Βυζαντινή.
Ο σημερινός μικρός ναός του Αγίου Νικολάου εξάλλου, θεωρείται ότι είναι κτισμένος επάνω στο ιερό του Απόλλωνος Λεψιέως, που ήταν το μεγαλύτερο του νησιού. Αλλά και ο ναός της Παναγιάς του Κουσελιού με εντοιχισμένη μία επιγραφή και αρχιτεκτονικά μέλη του 2ου π.Χ. αιώνα βρίσκεται επάνω σε αρχαιότητες. Σημαντικά είναι και τα βυζαντινά μνημεία του νησιού με κυριότερο τον ναό της Παναγίας του Χάρου, το εκκλησάκι των Αγίων Σπυρίδωνα και Παντελεήμονα, του Αγίου Γεωργίου κ.ά.
Αρχαία ναυάγια, τρία τον αριθμό, έχουν εντοπιστεί εξάλλου στη θαλάσσια περιοχή των νησίδων Καλαβρωπά και Ασπρονήσια γι’ αυτό και αναμένεται νέα απόφαση που θα αφορά την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων.
Πηγή: Το Βήμα, Μαρία Θερμού, 3/2/2001